Tuesday, June 15, 2010

Zamke za pocetnike :)

Pokusavam da budem sasvim realna, nemojte da se zavaravate, nece vam se ovde odmah sve svideti.Nismo mi navikli na tako "jako " uredjen sistem gde je sve po pe esu i nema vrdanja.Ako mislite da ste se resili papirologije grdno se varate ovde je ima jos vise :))
Kada dobijete tu gomilu papira sedite i sve zivo iscitajte, priznajem pogresila sam sto nisam ali kriv je Aleksa :)), ima milion kako ovo, sta ovde treba itd.U prijavi za child benefit trazi se da dodate rodni list deteta internacionalni ili preveden ovde, za vecinu tih stvari treba vam bankovni racun. Vec sam pominjala da smo mi otvorili u Presidents choice banci koja je u okviru lanca prodavnica Superstore zato sto je to no fee racun, nema skidanja odrzavanja i gluposti plus dobijes tu karticu da pazaris na poene...do sada sam uporedjujuci cebne skontala da su Food Basic,Price Choper, Wall Mart i Superstore kome pripada i Zehrs ili Zellers najpovoljniji.

Zamka 1: cene

Ovde vlada zakon- mala bara puno krokodila, kad su trgovine u pitanju, cene mogu da se razlikuju od duplo do 5 puta.
Npr. pidzama za bebca u Wall Martu 4 cad ista stvar u Winners 24 cad.
Cedjena naranza oko 3 l isti sok u Wall martu na popustu 2 cad u Superstoru regularno 7 cad...Pilece meso od 7 do 16 dolara pakovanje od oko kg.
Imate flajere online za sve prodavnice
http://www.pricechopper.ca/flyer.asp
superstore kitchener
http://www.walmart.ca/home
food basics
naravno drugi deo ove zamke je sto cete hteli ne hteli, sve preracunavati u dinare, volela bih kada bih mogla da iskljucim to zvonce u glavi, pogotovo mom dragom Aleksandru, ali nazalost tako je, ovde je u odnosu na tamo sve skuuupo, posebno meso i sveze voce i povrce.
Opet moras sa sobom da raskrstis da si ovde, i da tamo vise ne postoji i nema vise dinara i eura vec samo dolara, sto pre to uspes bice ti lakse. Kanadjanima nije toliko skupo jer imaju primanja od 2000 do 12000 cad mesecno, njima 10cad za kilu mesa nije neka stavka a tebi zvoni u glavi 800 din za kilu mesa pa jesu oni ludi?
Zasto je takva i cena povrca,pa ima ga cele sezone i uvozi se iz mexica ili usa, cene variraju zato postoje popusti.
Druga stvar je kolicina, namirnice se prodaju po lb tj 450g, pa iako vam se ucini jeftino pogledajte cenu po kg koja je sitno ispisana ispod regularne pa se onda preracunajte, sokovi i mleko su u pakovanjima od 2 ili 3 l.

Informacija je ovde u svakom slucaju najvrednija stvar.

Dakle ukratko, dolari, popusti i cuvanje svakog racuna od kupovine OBAVEZNO.
Ako vam se desi da idete na socijalno iliti welfare trazice vam da vide gde ste spiskali lovu i to sve lepo vodjeno u excelu na kompjuteru sa prilozenim racunima...isto vazi i za poreze na kraju godine, ali to bas nisam jos skontala kako ide.
Ovde ljudi bas vole da znaju na sta su spiskali pare, ili na sta ste ih vi spiskali i kucni budzet se vodi drugacije, bar meni jer smo mi navikli na snalazenje od plate do plate varijantu...

Zamka 2 : pretplate

Svaki covek kupuje svoj broj fixni ili mobilni i ima zilion paketa.Broj pripada osobi a ne stanu ili adresi ko kod nas.Dve glavne mreze su Bell i Rogers, pri cemu je Bell najpovoljnija za nas jer ima nesto sto se zove Startek paket za prekookeanske pozive i mozete da pricate 2 sata sa Srbijom za nepunih 10 cad. oko 7 centi minut.
Mobilni su isto prepaid i post paid, svi koje sam pitala imaju porodicne basic pakete od opet nekih 10tak dolara, znaci najminimalnije s tim da sa porodicom ovde pricas besplatno (4 osobe mislim), sa opet nekim lokalnim paketom pozivi u gradu su besplatni na fixni itd.Trenutno radimo na tome kad uzmemo pisacu opsirnije, u svakom trznom centru ili prodavnici imate mobilne operatere, odes i trazis paket i karticu...
Televizija i internet idu u paketu, za sve sto vam treba prijavite se online i oni dodju i montiraju vam.Basic paket od 5 programa i 2 mb interneta moze da bude oko 40 cad mesecno opet zavisi od provajdera, dobro se raspitajte jer se kanali koje zelite posebno placaju 10 ili 12 dolara po kanalu, ne isplati se pogotovo sto i nemate vremena za TV a i imate TV streaming na netu pa mozete da prikacite lap top na TV.

Zamka 3 : vozacka dozvola

Kanadjani vrlo cene svogu G1 dozvolu, osiguranje kola sa medjunarodnom kostace vas 300 cad umesto 140 za pocetnike mesecno, zato knjigu u ruke i na polaganje cim stignete.Nista vam ne vredi ni nasa ni medjunarodna, za polaganje je potreban prevod i potvrda od naseg konzulata ovde da ste vozili 10 godina.Prevod kosta 25 a potvrda 50 cad, polaganje testova 10 cad a voznje jos ne znam.
Za prevod nazovete najblizi Multi cultural centre i trazite prevodioca za srpski, konzulatu posaljete postansku uplatnicu na 50 dolara i dozvolu.

http://www.g1test.com/
Izguglajte testove i pogledajte, postoji opcija da se resavaju ili polazu na hrvatskom, za one sa slabim engleskim.

5 comments:

  1. Pitanje: da li se uplata izvrsava u posti kao i kod nas, pa se onda salje uplatnica? I, hvala ti od srca na svim ovim informacijama!!!

    ReplyDelete
  2. ne znam na uplatu cega mislis, ovde se uglavnom sve placa online ili direktno na salteru ako mislis na vozacku...

    ReplyDelete
  3. Da li ste sigurni da je potrebno 10 godina vozackog iskustva?
    Ovde je minimalno 12 meseci iskustva potrebno pa na vise.

    http://www.drivetest.ca/EN/licencing/Pages/Out-of-Country-Drivers.aspx

    ReplyDelete
  4. Dali treba prevod nase vozacke, ova nova ima i engleski, i kakav dokument mi treba iz ambasade, ja sam novi PR u ottawi i nasa ambasada mi nije odgovorila kada sam ih upitao u vezi potvrde za vozacku

    ReplyDelete