Tuesday, September 28, 2010

Nije uvek kao sto izgleda

Zoki uvek dodje sa nekim zanimljivim pricama, mozda u pocetku ne mislis da je u pravu ali prica uvek na kraju ima neku poentu i moras da se slozis da je ipak mozda tako.Ovaj put je tema bila nekretnine ovde i stanarina, Aca prilicno ocajan misli da je stanarina bacanje para, jer ipak 13000 dolara je lepa suma da se "baci" na godinu dana, medjutim Zoki kaze da i nije bas tako kako izgleda i onda nam je objasnio, ima poznanika koji placa stan vec 15 godina a nije nista kupio dok njegov rodjeni brat vec 14 godina otplacuje kucu, i svi kazu da je stanarina bacanje para ali on ne misli tako a evo zasto.Recimo da porodica ima primanja od dve plate ukupno oko 5000 plus decji dodatak neka bude 5 i po, na dvosoban stan u manjem gradu daju do 1000 dolara sa svim troskovima, za zivot im treba oko 2 ne neki preteran luksuz vec ono osnovno i ako zele da stede mogu da ostalo stave sa strane svakog meseca, ili bar 1000, posle 15 godina ako si stedeo jednu mesecno to je 180 hiljada cisto ustedjeno i oroceno recimo, aki si stedeo vise onda to moze da bude i vise od 300 hiljada.
S druge strane ako kupis kucu troskovi zivota su u startu mnogo veci, pocevsi od toga da je trenutno cena kuca ovde od 300 do 500 hiljada bez neke razlike u kvalitetu jedina razlika je velicina grada i lokacija,rata za kucu iznosi od 1000 dolara pa navise i to na 25 ili 30 godina, zamljiste na kojoj je kuca pripada drzavi tako da se placa godisnji porez od oko 2000 do 3000,klima i bojler za kucu su centralni i aparati se uglavnom iznajmljuju i placaju mesecno od 50 dolara po aparatu pa navise,troskovi grejanja,vode i struje dolaze posebno i oni su par stotina dolara, kablovska i telefon takodje, recimo da ako ste jako sretni za mesecno odrzavanje kuce potrebno je min 2000 ali to uglavnom nije slucaj...to je jedna manja plata, i jos toliko za kola hranu i zivot, znaci ne ostane mnogo da se ustedi ako neko ovde uopste i stedi...ili treba imati stvarno dobra primanja da bi se isplacivao kredit za kucu, troskovi zivota i lizing za kola, mada mi i dalje nije jasno zasto uopste uzimati nova kola ako mogu da se nadju povoljno polovna i pristojna.
Postoji i srednja opcija zvana kondo ili recimo town house *tipske kuce zalepljene jedna za drugu) ali i tu su opet u pitanju neki dodatni troskovi tipa condo fee koji placaju vlasnici stanova i spada u odrzavanje koji varira od 200 do 600 dolara ali to opet zavisi od zgrade i velicine stana,plus naravno svi ostali troskovi struja, voda, grejanje, parking, pranje vesa, troskovi zivota...Kod town housa postoji i rizik da zaglavite u rodjenoj kuci zid do zida sa bubnjarskom sekcijom komsijskog klinca ili raspustenicom sa cetvoro dece koja non stop urlaju dok ona menja momke, jer komsije ne mozete da birate oni se menjaju jednom godisnje koliko vidim a neke od tih kuca su socijalne sto znaci da ih drzava placa za one koji su na welferu...sve u svemu kad se stavi na papir iako najgora opcija iznajmljivanje je ipak mesecno gledano najjeftinija, mada mozda ako ste disciplinovani ustedite jednog dana za stan ili kucu ako to ne ucinite ne ostaje vam nista da prodate a kroz stanarinu ste izgubili jedan manji stan tokom godina.
Kuce dobijaju vremenom na vrednosti bar 20 do 50 % zavisno od trzista i vise, moze da se desi da to bas ne bude tako kao onomad u Americi al sta je tu je bar imas krov nad glavom. Ipak je kuca ovde svojevrstan luksuz.
Za nas koji smo dosli sa 3 kofera sve vezano za nekretnine je svojevrstan luksuz.
Drugacije je trziste, vlasnik prakticno ne moze da proda kucu sam jer postoji 101 peripetija vezana za prodaju a agenti se ugradjuju jako puno i gledaju da sto vise naduvaju cenu.Svi znaju da te kuce ne vrede ni petinu para za koje ih prodaju, osim toga one ne pripadaju vama nego banci, dok zemlja na kojoj su pripada drzavi, ako rese da grade auto put bas tu mozete da se slikate :))
Nazalost izbor ne postoji, i za sve one zlatnoruke tamo, da , cula sam bilo je sanjara koji su uvozili cigle i malter iz USA da sazidaju pravu pravcatu kucu od cigala i betona ovde, i naravno da je kostalo jaaako punoo ali svaka cast :)) podrzavam sanjare :)

sto me dovodi na drugi deo price i odgovor na prethodni komentar sa posta, area ili komsiluk...
Ako pitate nekog iz Toronta koji deo da izbegavate reci ce vam Scarborough i Finch, razlog vecina populacije tamo je tamnoputa i ponekad imate osecaj da ste u getu.
I kako to obicno biva, kada dodju negde svi vuku svoje tamo u isti komsiluk, ono sto znam je da je deo za koji kazu da je najlepsi Etobicoke gde zivi vecina nasih i ostalih sa prostora Juge,takodje su u Misisagi koja je polovicno indijska, postoje jevrejske cetvrti koje su prilicno bogate i obezbedjene to je deo oko Tornhila i luksuzniji deo oko Richmond hila, sam centar je uglavnom skup i prepun zgrada i kancelarija, ostale oblasti su manje vise slicne ali daleko od posla ako radite u centru.Da bi se doslo do radnog mesta iz bilo kog dela grada do centra treba minimum sat vremena jer je guzva jeziva.Beograd je malo dete za Toronto, a 401 ima 8 traka i dalje mozete da sedite u kolima pola sata pijete kafu i citate novine a da mrdnete svega par kilometara kad je rush hour.
MI smo pronasli stan u Don Mills i Don Valley oblasti prakticno u istoj ulici gde Aca radi, ima 10 minuta do posla peske.Zgrada nije losa, mada su ovde sve slicne,ima bazen, teretanu i nocnog cuvara, blizu su 2 prodavnice i ispred je bus linija koja vodi od jednog do drugog trznog centra.Stanovi se krecu jednosobni od 800 do 900 i nesto, dvosobni oko 1100 i 1300 i tako dalje evo linka pa vidite
http://www.wjproperties.ca
sve je ukljuceno u cenu, parking je 30 cini mi se...ugovor je na godinu dana.
U delu gde je grandic ima zgrada gde se placa mesecno i nisi vezan na godinu dana pa ko misli da se seli za poslom kasnije kad ga nadje nek ide tamo za pocetak, to je humber river area, malo je jeftinije nego centar ali ne puno.
Sve izgleda cisto i uredno, stanovi se opremaju novom kuhinjom i kadom kad se useljavate a parket se lakira i sve se kreci.Ne znam kako ce biti ali videcu u subotu pa cu napisati.
Vrlo nam je bilo bitno da je blizu posla jer ustedi 2 sata puta dnevno i nisu nam povecali osiguranje za kola jer nece ici kolima na posao, sto je dodatnih 150 cad ustede na osiguranje i 50 na benzin tako da nam to nekako amortizuje malo jacu stanarinu.Sto se ljudi tice, pa izgleda bas kao toronto, iz svih krajeva sveta i svih boja koze...Pored ima park sa igralistem i science centar sa programima i izlozbama za decu.
Iznajmiti stan je prilicno komplikovano za novodosle, cak i sa poslom i posle 3 meseca ovde nama je trebao garant i pismo bivseg gazde, izvod iz banke i sa posla...i gomila papirologije, da i vozacka i pr card...
Tako da dobro se raspitajte gde idete, jer jeftinije nije uvek bolje, i kako i ko moze da vam pomogne i bude garant.
Ja nazalost ne poznajem toronto tako dobro da bih sve to znala ali cim saznam javljam :)

6 comments:

  1. samo naprijed :) rjesavate jedno po jedno, sve ce se to sloziti i doci na svoje. poslo je tolikima za rukom, zasto ne bi i vama:)

    veliiiki poz

    ReplyDelete
  2. ej, obavezno postavi slike iz tvoje zgrade/... bas me interesuje kako izgleda ta zgrada sa teretanom i bazenom.. uvijek se o njima pricalo, ali nikako da vidim fotografije nigdje, pleaseee i srecno useljenje i novi zivot u torontu

    ReplyDelete
  3. Hm, zaskakljikalo me ono kako je bolje zivjeti u stanu i stediti pare nego kupovati kuce... Svaka cast ko tako misli, ali od onih koji su duze u Kanadi, svi znaju da ti se pare izvuku i da od stednje nema skoro nista!!! Tacno je da kuca kosta skuplje i da ima dodataka, ali taj stan u kome zivis nikada nece biti tvoj dok ce kuca jednog dana biti otplacena... Uz to, tvoj prijatelj ti je zaboravio reci da cijena kuca raste pa tako i tvoja investicija postaje sve vrednija, a ti placas isto kao u pocetku dok cijena stana raste, a sa time i tvoji gubici. Uostalom, ako kupis kucu i otplacujes je 10 godina pa se onda preselis, kad je prodas imaces dobru zaradu dok od stana nemas nista...

    Zivjeti na duzi rok u tudjem stanu je najveca glupost koju ovdje mozete napraviti!!! Bolje je, za pocetak, kupiti losiju kucu, ali da je tvoja, pa za par godina, kad se malo snadjete, da je prodate i kupite nesto bolje. Profit od prve kuce dacete za ulog u novoj, a ako tih par godina budete zivjeli u stanu, to su izgubljene pare.

    Ja to samo 'nako ;o) !

    P.S. Ako nekoga interesuje prava racunica koliko je isplativo kupovati kucu ili zivjeti u stanu, moze da mi se javi, bice mi zadovoljstvo da mu izracunam koliko dobija ili gubi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jovnik, tvoji postovi po forumima su odlicni. Imam gomilu pitanja. Ako nadjes vremena dodaj me na face-u http://www.facebook.com/#!/adukicfil

      Delete
    2. jovnika mozes naci na http://www.bosanskibrod.info/offtopic-spam-sale/zivot-u-kanadi
      to je njegov forum

      Delete
  4. pa ako čemo cijepidlačiti,rentanje je uvijek jeftinija varijanta...osim ako se nema cash za kupovinu..al ako ideš preko kredita koliko novaca ti ode u roku od 20god na kamate( samo na kamate na kredit od 90.000,00 eur ode 70k,dakle..ne znam gdje si ti studirao ekonomiju ali do your homework,uzmi sve parametre u obzir a ne samo one koji ti se sviđaju)..ja to samo nako.....

    ReplyDelete