Monday, October 4, 2010

Toronto

Moj drug je prokomentarisao da je Kitchener kanadska vukojebina a da je Toronto pravi grad za zivot.
Meni se u startu nije dopao i posle 3 meseca od kada sam ga prvi put ugledala kroz okna aviona i dalje ne mogu da promenim taj utisak.Tacno na 3 meseca od dana kada smo sleteli eto nas ponovo ovde, ovaj put smo vec veterani za selidbe i kojekakvu papirologiju, nismo vise u tolikom strahu ali jos uvek ga ima...
Stan je veci ali je kupatilo minijaturno, izmedju kade , lavaboa i solje ima tacno jedna plocica na kojoj mozes da stojis i okreces se u krug. aleksa i ja ne mozemo zajedno da stanemo unutra, bedak, a zato imam 5 plakara u koje ne znam sta da stavim a ogromni su, bolje da su jedan zakinuli zarad kupatila.Vesernica radi 24 sata, to je dobra vest.U zgradu se ulazi pomocu elektronskih kljuceva, i nema sanduceta za postu vec ti je donose u stan, ima onaj mail otvor na vratima.Aleksa ga se plasi jer komsije imaju obicaj da puste svoje prgavo malo cudo od kerica u hodnik i onda se nabije i laje nam tu. Ona zgrada je bila Jelouston (mirno mesto za odmor) naspram ove.Necu da kukam, ali to je istina.Opsta pojava je da svi drze kucne ljubimce u stanu tako da je i to normalno.Sada postoji zakon koji to podrzava i zgrade ne mogu da ti zabrane da drzis i svinju ako ti se to dopada, animal rights gone too far I think...Da ne mislite da ne volim zivotinje itd i ja sam imala macku u kuci i psa ali u dvoristu, mada je i macka vecinu vremena provodila napolju a zimi smo je pustali da spava unutra...imala sam kao mala i sovu, papagaja,kornjace, zmiju belousku, kokoske i patke, pse i macke,jeza, malo malo pa smo dovlacili neko zivince kuci i sestra i ja tako da je moja mama bila uvek u malom zoo vrtu, sreca pa smo imali veliko dvoriste :)).Trenutno potpisuju peticije da se zabrani konjsko meso u ljudskoj ishrani, jer su konji lepe plemenite zivotinje,jbg bas mi je zao ruznih svinja pilica i curki koje ove nedelje naveliko stradaju posto je 10tog Thanksgiving... :D
Ne preporucujem vam moj komsiluk ili oblast.Trazite drugde stanove.Ako bas morate da dodjete u Toronto ili ako to zelite.Ja se nadam da cu za par godina moci da se odselim nazad u neko mirno mesto za odmor...bolje da me bude petlovi sto rece moj drugi drugar neko sirene i djubretari.
Toronto je dzungla, kao i svaki velegrad.Nije betonska ali jeste ljudska.Oblakoderi izranjaju iz mora drveca i parkova, 20 , 25, 30, 50 spratova, kosnice i mravinjaci radne snage...100 nacija, ljudi bez osmeha samo u prolazu, buka velegrada...ubijte me ljubitelji prestonica, nije to za mene, ne svidja mi se.
Ima i mirnih lepih naselja koja lice na seoca u ogromnom gradu ali po troskovima zivota ovde to je za povlastene. Namirnice su par dolara skuplje nego u Kitcheneru, par vamo par tamo izadje 100 po kupovini ...tamo nam je trebalo 120 nedeljno ovde ne verujem da ce to moci.Sitnice kao brasno npr. tamo je 2.5 dolara 2.5 kile, ovde je 5, smrznuto meso je tamo 5 do 8 dolara paket ovde je 8 do 11, mleko tamo 4 ove 6, i tako 2 ili 3 dolara razlike na sve...opet zavisi od prodavnice, pretpostavljam ali u globalu mislim da su troskovi zivota prilicno veci nego u manjem gradu, skuplje je osiguranje za kola, nekretnine itd.Mada neke razlike u platama nema, osim sto to uvek napominjem zavisi od struke i firme, jedino je ovde malo vece trziste rada i bolje su opcije za pronalazenje posla...
Ono sto sam dosad uspela da pohvatam pored imam dve prodavnice i nekoliko afganistanskih i kineskih restorana, mekdonalds, 2 apoteke, walk in clinic koja je minijaturna, i busku liniju koja spaja dva trzna centra,biblioteku i 3 mala igralista, ispred zgrade je ogradjeni parkic videcete kad stavim slike, preko dana je uglavnom tiho ali oko 5 pocinje buka kad se deca vrate iz skole a odrasli sa posla i to traje do 12 nocu, klinci gore igraju fudbal po stanu al sta ces, deca su deca a napolju pada kisa.Malo je teze docekati lift jer su minijaturni a zgrada je ogromna.Aca kaze da je garaza dole kao fudbalski teren...nisam je jos videla.
Ovog vikenda moramo da obavimo par nabavki i prenosenja stvari pa se nadam da cemo sa time zavrsiti bar privremeno.Posto sam u toku ribanja i raspakivanja nemam bas puno vremena.
Inace usli smo u cist sveze okrecen stan, sa izlakiranim parketom i ofarbanom stolarijom i emajliranom kadom, sto je super jer nemam mnogo da ribam, losa strana je da smo svi uduvani od isparenja jer se stan jos nije provetrio kako treba i jako se oseca na farbu.Non stop drzim sve otvoreno pa se nadam da ce proci.
Sporet je ok, a frizider je malo manji nego pre ali posluzice.Moram da nabavim neki itison jer bebac opet ima cvoruge od padanja po parketu.Tamo smo imali linoleum u kuhinji a ovde su prave plocice i to je jos jedan razlog za oprez.Svidja mi se stan lep je i svetao, cini mi se veci nego sto nam treba, ali bolje da ima vise nego manje mesta zar ne?
Sa prozora vidim Acinu zgradu, pa se njegova sefica nasalila kako mogu da okacim crvenu zastavu na balkon ako treba da dodje kuci, da mu signaliziram...drago mi je sto znam da je 10 minuta od nas i da ne gubi vreme zaglavljen negde na klizavom autoputu satima.
Stan blizu posla je dobar kompromis, i usteda kad se sve sagleda, pogotovo sto su nasa kola za ovdasnje standarde stara i nesigurna.Sto se ostalog tice, sigurna sam da ce nekom ko je ziveo u Beogradu biti lako da se navikne na Toronto...meni se bas i ne dopada, ali necu vise da se ponavljam.
ovih dana je sugavo jesenje vreme i ceka me gomila promena adrese pa treba da pocnem i to da radim pored kuvanja, bebisitiranja i raspakivanja i ribanja...inace sam konacno skontala da mi rerna nece nista ispeci na 200 stepeni jer radi na farenhajte...sto znaci da treba displej da podesim na bar 470...hm.
Napolju se desio jedan veliki bum i drvece je eksplodiralo u vatrometu boja od tamno grimizne preko crvene i ljubicaste do jarko zute i narandzaste, zaista izgleda velicanstveno.Steta sto nece dugo trajati, pola lisca je vec opalo, i naravno da ni ono nije prepusteno prirodi i slucaju, avenijom prolaze minijaturni bugiji koji ga redovno usisavaju sa trotoara...

I za kraj evo par smesnih strana ...

Prethodni stanari su nam ljubazno ostavili par zamki za buba svabe, na sta je Aca prokomentarisao "a zato su meni rekli dole na recepciji, mi trenutno nemamo buba svabe, ali ako ih nadjete verovatno ste ih vi doneli a mi cemo gledati da ih se resimo...." lol

Delimicno operisan od estetike moj dragi muz je zakljucio da je kuhinja ocajna, i izgleda kao sklepana njegovom rukom (buduci da on nema talenta za rucni rad planiranje i crtanje verujte mi i to je kompliment za kuhinju) ali ovde je sve takvo, nije lepo vec napravljeno da posluzi svrsi.Ruzno ali funkcionalno.Gomila dasaka zakucanih za zid i pokrivena vratima od sperploce, valjda misle neces je gledati duze od minut dok otvoris da uzmes nesto sa police a polica ima svoju svrhu da naslazes hranu i tanjire na nju i to je to, ne mora da bude lepa ...Bukvalno sve u stanu je funkcionalno, prozori ne mogu da se otvore nego 10 cm jer su klizni, ne mozes da ispadnes ali ni da ih operes,ima poseban mini plakar za usisivac i hemiju sto mi se bas dopalo,a na donjem delu terasnih vrata ima mali prozor za klimu ili kucne ljubimce...zgrada je stara koliko i ja 30 godina takoreci smo vrsnjaci :))
ali grejanje zasad nije lose mada ovde nemam termostat u stanu kao tamo i ne mogu da ga iskljucim ili pojacam.Zamislite kakve li su nove zgrade, kada je ova pre 30 godina imala bazen, teretanu, veseraj, liftove i zajednicki dnevni boravak u holu...ima i saunu cini mi se ali to me ne dotice.

2 comments:

  1. Svaka cast kada pored svih obaveza uspevas da kuckas... Sigurna sam da ti je blog VRLO posecen. Predlog : postavi i brojac posetilaca da vidis da sam upravu!!!

    Puno vas pozdravljamo!!!

    ReplyDelete
  2. Sve pohvale za blog, vrlo korisno i zaista lepo napisano. Mi se (porodicno) pripremamo da apliciramo za par meseci. Medjutim, vec smo neko vreme zaljubljeni u Toronto, ovako, iz daleka (napomena: iz Beograda smo :))). Elem, saljemo jedan link koji moze da bude od koristi prilikom odabira mesta za stanovanje ili skole, vrtica, a odnosi se na strukturu stanovnistva po oblastima u Torontu:
    http://www.toronto.ca/demographics/profiles_map_and_index.htm
    Puno pozdrava i sve najbolje od Miranovica

    ReplyDelete