Friday, May 13, 2011

Setnje po gradu

Ima dve nedelje kako mi je sestra dosla u posetu i kako ne prestajem da se smejem jer i ona sada gleda Kanadu ocima onog ko je prvi put vidi, kako je sve sredjeno, kako sve divno funkcionise, kako su svi ljubazni...zar stvarno mozes da uguras kolica sa bebom u bus? i mozes da okacis bajs na bus kad ides negde dalje? mozes da putujes jednom kartom u istom pravcu menjajuci nekoliko prevoza a da ne placas sve ponovo...bus ti staje na metro stanici i ispod trznog centra...u jednom gradu imas stotine parkova, plazu i skijaliste...stotine trznih centara i stalno su neka snizenja...Aca i ona su kupili adidas i nike patike na snizenju za 30tak dolara po paru, ja nazalost nisam bila tako skromna moja tri para su kostala na snizenju 200 $ ali sam uzela air max dva za 89 i 2 para skechers sandalica, ovde je uobicajen dil da ako kupis jedan par drugi dobijas upola cene tako da jedan par izadje oko 50tak dolara, zaista ne znam koliko su sad tamo ali mislim da je cena slicna za skechers dok za nike cisto sumnjam, zadnji put kad sam ih gledala bile su oko 13.000 a pojma nemam koliko su sad.
Morala sam da propatim taj deo sa obilaskom svih mogucih prodavnica i trznih centara jer ovde ima toliko stvari za kupiti a tako malo para i vremena :)) salim se naravno ali iz iskustva znam da kad odem negde u inostranstvo i ne kupim nesto sto mi se svidi a znam da mi je to jedina sansa posle se gotovo uvek kajem.
Ono sto mi je prijalo je sansa da po konacno lepom vremenu obidjemo centar i okolinu, u proseku prepesacimo i po 6 km na dan setajuci se po plazi, parkovima i gradu, ima toliko lepote da se vidi i toliko novih i zanimljivih stvari.
Obisli smo distilery district, oni koji znaju sta je Petrovaradin sa umetnicima i ateljeima to je distileri u Torontu, dizajneri nakita, krojaci, Soma cokolatjei, glumci, sapundzije,grncari...i mnogi drugi prodaju svoje rucne radove pored kafica ususkanih u stare zgrade od cigala bivse fabrike.Spolja izgleda neugledno i trenutno je gradiliste ali unutar ulicica je jako zanimljivo.
http://www.travelpod.com/travel-photo/gpf/canada-2007/1187524800/distillery-district.jpg/tpod.html
Kao sto sam rekla ucestvovali smo u rusenju jednog ginisovog rekorda ali smo onaj bolji propustili, najvecu sladoled tortu na trgu lawrence...http://www.yorkregion.com/news/article/1006002--vaughan-firm-helps-take-cake
Za sledeci ginisov rekord koji je jestiv i koji je u blizini definitivno se prijavljujem :))
Obisli smo i Vaughan mills ogroman trzni centar, recimo da smo obisli mozda nepunu trecinu svega tamo, i pored je Canada wonderland zabavni park u koji tek treba da idemo. Za nas je bilo interesantno sto su tamo outleti za obucu pogotovo sportsku ali tamo je i ogroman Bass Pro shop za ribolovce i kampere, sa vodopadom, replikama medveda, i avionom koji slece na vodu okacenim na plafonu prodavnice, dekor je super. Da pojasnim, vecina vas zna da su outleti prodavnice robe koji imaju fabricke cene ili bar snizene (ili bar treba da budu), osim toga ovde ima i clearance centara u koje mnoge "markirane" prodavnice salju neprodatu robu da se proda ponekad i po trecini cene, jedan od njih i moj omiljeni je winners.
Par dana smo se setali po Golden Mile i Don Millsu, obisli Ontario science centar i ostalo je jos da odemo do Nijagare.Naravno nismo propustili da ne odvedemo goscu u Imperijal buffet posle cega je i njoj i Aci bilo lose :) nisu mogli da odole a da ne probaju od svega po nesto ...ima trenutno 3 ovakva restorana okolo jedan je Mandarin, Imperijal buffet i otvorili su Dragon pearl u blizini, taj tek treba da posetimo :), inace princip jedes sta hoces a platis od 12 do 20 dolara po rucku, s tim da ima oko 150 jela i mozes da sipas sta hoces i koliko hoces, i koliko puta hoces ako na kraju posle svega jos mozes hehehe . Za kanadjane je razonoda izlazak u restoran kao sto je tamo kafic ili diskoteka, ima simpaticnih bistroa i cudnih cajdzinica, naravno nigde ne sme da se zapali, sto je mojoj sestri konstantan problem.
Za to ko sta misli i kakve su cene obracaju se sajtovima kao sto su yelp i urban spoon, koji inace ima i menije i brojeve telefona nekih restorana u slucaju da zelite nesto da narucite.
To je druga stvar koju je moja sestra primetila, gde god da krenemo stalno mirise neka hrana i svuda ima nesto da se jede :), mozda zato sto je u ludilu resila da drzi dijetu dok je ovde...apsolutno nemoguce :P

3 comments:

  1. I mene su vodili rodjaci na sva ta mesta, jedva cekam da se moja porodica i ja prebacimo u Toronto, da i oni vide sve!:) Pozdrav od Misicmise!:)

    ReplyDelete
  2. Uh... Od kada sam procitala, motam po glavi koliko si platila patike... Ni ne gledam obucu koja je skuplja.... To je skoro cela moja plata...

    I hvala ti sto sve delis sa nama i ulivas snagu da i mi apliciramo!!! A to ce biti cim sakupimo jos malo para :D

    ReplyDelete
  3. i ja radim uveliko na tome da izadjem iz ove mracne pecine,jer ovde je sam boziji go sljam pomesan sa crvima i ukrsten sa picajzlom :)

    ReplyDelete