Sunday, April 12, 2015

Emigrirati u Kanadu od 2015-te u 4 koraka

Emigracija se dosta promenila od 2006 kada smo mi resili da se iselimo.
Stalno se izvinjavam i objasnjavam ljudima da nisam u toku sa svim promenama, jer me to iskreno vise ne dotice i ne zanima, nazalost toliko imam poruka na ovu temu da ce mi biti lakse da se informisem i napisem ovaj post nego da svakom ponaosob odgovaram.

1. Posetite zvanicni sajt za emigraciju drzave Kanade http://www.cic.gc.ca/englisH/immigrate/index.asp

ne budite lenji i procitajte uslove i kategorije za emigraciju, imate mogucnost da se testirate da li zadovoljavate uslove ovde http://www.cic.gc.ca/ctc-vac/getting-started.asp

2. Pronadjite kategoriju emigracije koja vas opisuje, skilled worker, student, biznis ili provincial nominee, ili ujedinjenje sa porodicom/vencanje
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/apply.asp

3.Pogledajte potrebnu dokumentaciju, test jezika i gde sve treba da se prijavite (profil u pool-u, job bank canada itd)
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/pool.asp
ako idete na PN varijantu pogledajte zasebne sajtove svih provincija i njihove uslove za trazene struke i zanimanja, nemojte da ste lenstine i procitajte uslove ako stvarno zelite da dodjete, svaka od provincija ima dodatne 3 ili 4 kategorije koje obuhvataju emigriranje bas u tu provinciju, ponekad je lakse uci na mala vrata.
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/provincial/apply-who.asp

4. Spremite pare za troskove prijave i testa jezika,polozite jezik, i pocnite da sakupljate papire, popunite ih i prijavite se, dopunjujte svoj profil ako vam se u medjuvremenu poveca iskustvo i slicno.Ako vas kontaktiraju i pozovu da nastavite emigracioni proces, spremite pare za lekarski, i odlazak.

56 comments:

  1. Tanja mogu li te za moliti za par informacija?
    Naime u uskoro se doseljavamo u Toronto, mozes li nam samo reci sta po tvom misljenju treba prevesti od dokumentacije. Mi smo petoclana porodica, Najstarije dete je 8 godina staro, oboje zavrsili smo Informatiku, oboje vozaci...

    Unapred smo ti zahvalni,
    B&M

    ReplyDelete
  2. Ne vredi ti da prevodis nista, ovde se priznaje samo kanadski prevod. Mi smo sve dokumente preveli tamo i opet morali da platimo prevod ovde, kod ATIO prevodilaca, ponesi originale i ostalo...

    ReplyDelete
  3. Tanja, procitala sam tvoj blog i hvala ti na svim informacijama o Kanadi. Mi bi trebali da se doselimo u Vankuver u septembru jer je muz dobio doktorat tamo.Cini nam se da je nakon dobijanja vize velika stavka iznajmljivanje stana.Mi nemamo tamo ni prijatelje, ni preporuke,pa se pitamo na koji nacin iznajmiti stan iz Srbije, tako da bi vec kada sletimo imali gde da uselimo?

    ReplyDelete
  4. Stvarno ne znam za Vankuver, ovde nekako svi nadju nekog rodjaka ili prijatelja da im bude garant, i mi smo morali...tesko da ce neko da iznajmi nesto normalno bez garancije i placanja unapred,mozes da pogledas kratkorocan smestaj dok ne vidite nesto bolje.

    ReplyDelete
  5. Lijep pozdrav.Poznajete li proceduru dolaska kada nadjete poslodavca u Kanadi,molim vas da napisete nesto o načinu i postup ima dolaska. Našao sam poslodavca u struci a trenutno sam u USA sa ženom i malom nebom.

    ReplyDelete
  6. http://www.cic.gc.ca/english/hire/offers.asp

    ReplyDelete
  7. http://www.cic.gc.ca/english/department/media/notices/2014-12-01.asp

    ReplyDelete
  8. Hvala za brz odgovor. Treba napraviti profil na CIC ali za profil treba prvo imati uradjen test engleskog ili francuskog jezika. Ovo je za sve ostale koji su u sličnom postupku.

    ReplyDelete
  9. Tanja, veliki pozdrav. Pre 2 meseca smo prelomili da se selimo za Kanadu, poceli da kujemo plan i mnogo nam pomaze tvoj blog. Nekako smo se saziveli sa vama, kao da vas poznajemo :))) Ja i vanbracna supruga smo u vezi od 1999 godine i imamo cerkicu od 4 godine. Supruga i cerka su kanadski drzavljani (supruga je zivela tamo od 6 do 18-te godine). Medjutim nama nije jasno kako ja apliciram za iseljenje kad smo svi ovde i zajedno bi krenuli tamo? Reunite with family? Ali kako kad je ona ovde? Za pocetak svakako cemo se vencati, ali svakako nam nije bas jasno sta cemo.... Spominje se da mi treba sponzor, da ona mora da ima primanja itd, ali ona je ovde :) Vrlo smo zbunjeni a nemas koga da pitas, nema telefona ili mejla. Jedino sto nam pada napamet je da odemo tamo, ja sa turistickom, one da se prijave pa odande da to radimo? Ako iko, ti ili drugi citaoci, ima kakav savet, bio bi nam dobrodosao. Ne zurimo polako se spremamo da odemo u narednih 1-2 godine, ali moramo napraviti plan...

    ReplyDelete
  10. Ako je ona drzavljanin i ima pasos, ti se ozenis njom i apliciras za papire, apliciras za PR permanent resident pri cemu ti je ona sponzor preko programa za family
    http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/spouse.asp

    ReplyDelete
  11. Ima pasos da, samo nam nije jasno kako je sponzor ako zivi trenutno ovde i nema tamo posao. To nam je cudno er su pitanja vezana za sponzora tipa gde radi kolika mu je plata u kanadi itd... Necu te vise daviti posle ovoga obecavam :)))

    ReplyDelete
  12. Ispravi me ako gresim ali sponzor mora da dokaze da ima para da izdrzava svoju porodicu koju sponzorise vladi kanade , prema tome najbolja opcija je da ona dodje i nadje posao ovde i onda pokrenete postupak, to je ako zelis da igras na sigurno, druga opcija je da pokrenete postupak odande i da se nadate da se necete zaglaviti u vrzinom kolu birokratije jer vam pola uslova za dolazak fali...vi uvek mozete da dodjete zajedno ti sa turistickom vizom koju sada daju na 10 godina s tim da moras da boravis ovde samo 6 meseci godisnje i onda izadjes, cim nadje bilo kakav posao predate papire i nadate se da ce ih resiti u roku od 6 meseci, ne vidim nista pametno u apliciranju odande ako ne ispunjavas uslove, birokrate su vrlo zeznute po tim pitanjima osetila sam na svojoj kozi nekoliko puta, gubis i vreme i novac a nista te ne sprecava da ispunis uslove ako ona dodje ovde i nadje neki posao...
    There are two stages in the process to sponsor your spouse, partner or dependent children to become permanent residents.

    First: As a citizen or permanent resident of Canada, you must apply to sponsor your family member.

    The Case Processing Centre (CPC) in Canada will process your application to sponsor.
    The CPC will write you to tell you if Citizenship and Immigration Canada (CIC) has approved your application.

    Second: Your spouse, partner, or dependent children must apply for permanent residence.
    You must send both your sponsorship application and the permanent residence application for your family members at the same time.

    ReplyDelete
  13. Tako je apliciracemo odande. Medjutim na sajtu vidim da u tom slucaju predvidjaju ukupno 26 meseci za resavanje slucaja. Ukoliko meni na osnovu toga sto mi je supruga predala papire i zivi tamo sa detetom meni ne produzavaju temp vizu dok se moj slucaj ne resi i ako zaista moram posle pola godine da izadjem i da zivimo 6 meseci opet odvojeno, to je za nas onda nesto sto je neprihvatljivo. Kao porodica, da se razdvajamo na pola godine i to ne jedanput realno nije normalno. Cudno mi je da je to tako zaista, ako je tako.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uvek postoji neka opcija za koju mozda ni ja ne znam, ali znam da mozes da pise molbu za produzenje boravka I da obrazlozis svoj slucaj

      Delete
    2. Uvek postoji neka opcija za koju mozda ni ja ne znam, ali znam da mozes da pise molbu za produzenje boravka I da obrazlozis svoj slucaj

      Delete
    3. Odlican blog sve lijepo objasnjeno korak po korak.Samo ovaj dio sa jezikom ne kontam kako da se testiram i ujedno ubacim taj rezultat tetiranja u svoju aplikaciju za emigraciju?

      Delete
  14. Silycat, tvoj blog pratim od pre tri godine kada se i javila ideja za imigracijom. I eto, decembra prosle godine smo se suprug i ja odvazili da se upustimo u ovu avanturu. Danas saljemo pasose na viziranje :) Imali smo srece da se nas slucaj zaista brzo resi i da sve prodje bez nekih vecih trzavica. Osecam potrebu da ti se zahvalim na ovom blogu :) Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
    2. Svaka cast Supergirl i samo napred!

      Delete
    3. Ovaj dio sa jezikom mi nije jasan kako da se testiram i ujedno taj rezultat testiranja da ubacim u apliciranje za migraciju?

      Delete
    4. Ako kliknes na link koji se nalazi pod recima test jezika odvesce te na stranicu koja objasnjava sta treba da uradis.

      Delete
  15. E ovako, imam 20 godina zivin u Banja Luci i od pre god dana mi se javilo nesto i zelim da odem odavde. Kanada mi izgleda fina zemlja i voleo bi tamo da radim. E sad ja sam kontaktirao kanadsku ambasadu u Sarajevu i raspitivao se kod njih oko doseljenja u Kanadu i radne dozvole i oni mi slali nekee upitnike da popunim i ja to popunim ali dzabe kad nemam poslodavca iz Kanade, slao sam bezbroj mejlova u Kanadu za posao, ali hajde da ja hocu neki posao sto bas treba obrazovanje, ja hocu da vozim kamion tamo u Kanadi a ne znam kako to da uradim ne znam. Pa sam se dopisivao sa Manitoba start programom neko vrijeme i oni kazu da moram biti visoko obrazovan da bi dosao u Kanadu, a ne vjerujem da svako ko se doseli u Kanadu je visoko obrazovan.Pa bi molio ako znas neki nacin i rijesenje za moj problem bio bi ti zahvalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Problem je u tome sto se emigracija promenila , ranije je mogao sveko da dodje cak i oni bez neke skole ali sa zanatom, sada vise nije tako, sada moras da imas gomilu poena da bi dosao a to znaci mnogo vise obrazovanja, radnog iskustva i ponudu za posao.

      Delete
  16. Da li moze mala pomoc???? Suptug i ja hocemo u Kanadu ali gde da se informisem o tome sta mi treba?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad uzmi i procitaj prvi korak....sve informacije su na sajtu za emigraciju vlade Kanade.

      Delete
    2. Sve sam procitala vec 2 meseca cesljam intternet i nista....hocemo da idemo sa programom naseljavanja slabo razvijenih podrucja u Kanadi....gde da se informisem sta mi sve treba od dokumentacije

      Delete
    3. Takvo nesto ne postoji, ti verovatno mislis na Provincial nominee program gde provincije ( koje imaju potrebu za radnm snagom jer su slabo naseljene) mogu da prihvate emigrante po svom programu pod uslovom da ostanu da zive i rade u toj provinciji, svaka provincija ima svoj sajt sa potrebnim dokumentima i procedurom.
      http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/provincial/apply-who.asp

      Delete
  17. Zdravo svima,
    Preko kompanije u kojoj trenutno radim,a koja ima svoj fabriku u Montrealu,dobio sam mogucnost da se sa porodicom preselim .Sve troskove platila bi kompanija,ali me interesuju neke stvari.Da li cetvoroclana porodica moze da zivi sa platom od oko 4500 kanadskih dolara ,kako do decijeg dodatka,koje jos povlastice mogu da ocekujem,da li deca odmah nastavljaju sa skolovanjem ili moraju da pauziraju neki vremenski period.Hvala unapred za svaku informaciju.Vlada

    ReplyDelete
  18. Da sa tom platom mozes da zivis bez problema, ako ti je to stvarna mesecna plata jer se ponude ovde daju pre poreza, koji iznosi zavisno od primanja od 10 do 22 posto na visinu godisnje plate, deca ne bi trebalo da imaju problem da nastave skolovanje, a na decji dodatak nisam sigurna da imas pravo ako nisi permanent resident tj imigrant, nisam razumela kako dolazite na radnu dozvolu ili emigrirate.

    ReplyDelete
  19. Pozdrav, vidio sam da ste voljni pomoci oko informacija o kanadi. Zamolio bih vas u koliko znate da li Kanada priznaje BIH diplome. U mom slucaju rijec je o diplomi Sveucilista u Mostaru, prvostupnik informatike (3 godine), fakultet je akreditiran. Htio bih raditi posao u struci koji spada u Skilled Worker NOC B, pa me zanima kakve su sanse ako se ima bosanski fakultet. Inace sam po narodnosti Hrvat.
    Hvala i lijep pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Informaticarima uglavnom ne traze akreditaciju samo znanje ili iskustvo u struci.

      Delete
    2. Hvala na odgovoru. To se odnosi na privremeni rad, jel tako?
      A u koliko se zeli biti trajan zaposlenik (permanent), mora se ici preko Skilled Worker-a, a prije toga se radi ekvivalencija diplome te ako ju priznaju onda se moze dobiti ta dozvola.

      Delete
  20. Pozdrav, magistrirala sam pravo te radim na Fakultetu u pravoj sluzbi.Zanima me postoji li mogucnost za bilo kakvo srodno zaposlenje u Kanadi ili ne priznaju nase fakultete ( RH ) ?
    Unaprijed hvala na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam zaista, nisam upoznala nikog ko je tamo zavrsio pravo i ovde radi u toj struci.

      Delete
  21. Veliki pozdrav,da li mi mozete dati informaciju oko odlaska u Kanadu?Ja sam samohrana majka i htela bih sa decom preseliti u Kanadu,problem je u tome sto tamo nemam nikoga.Ako mi mozete reci sta mi je ciniti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imate informacije u gornjem postu i na stranicama vlade kanade za emigraciju,ciji sam link postavila

      Delete
  22. I am preparing a job application for jobs in Canada. Any suggestions for how best to prepare these applications? Even general tips on what companies in Canada look for would appreciated.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, that depends in which field of work are planning to apply, in general resumes can be very different depending on job positions

      Delete
  23. Zdravo, nadam se da vam ne smetam i da cete mi moci odg.na pitanje.Muz i dvogodisnji sin imaju kanadski pasos a ja bosanski.Trenutno smo u Njemackoj ali bih zeljeli da se selimo za Kanadu.2017 cemo dobiti stalne papire za Njemacku.Dali mozda znate kakve su sanse za mene da ostanem u kanadi.Znam za nacin sponzorisanja ali nama se ide zajedno i ostaje nam se tamo zajedno.Hvala vam unaprijed

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako pokrenete postupak sponzorisanja i predate papire tamo dok cekate u Nemackoj, u proseku bi dobila kanadske papire za 6 meseci do godinu dana.

      Delete
  24. Ti idi tamo na turisticku vizu ako mozes da je dobijes. Onda odande sve radi u kanadi. Dakle vec ste tamo zajedno. Nece te niko terati kuci dok su ti muz i zena tamo, samo neces moci da izlazis iz zemlje dok se to sve ne resi... Ovako je meni rekla zena koja je radila u kanadskoj ambasadi godinama

    ReplyDelete
  25. Здраво,
    прочитао сам твој блог и много лепо пишеш. Испратио сам много линкова али на жалост нисам успео наћи одговор на питање: које обавезе има послодавац који би ми гарантовао посао и визу путем Arranged employment визе? Другим речима колико дуго морам радити код тог послодавца по доласку у канаду пре него променим посао? И да ли послодавац има неке пенале уколико ја дам отказ (или ме он отпусти)?
    хвала много
    Петар

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav Petre, nazalost ne bih znala da ti odgovorim na to pitanje.

      Delete
  26. Pozdrav Sillycat,

    3 kratka pitanja ako imate vremena:

    1. sanse za posao - ja sam prof.engleskog jezika i knjizevnosti (master), decko je zavrsio studije u Americi (2 majors: business studies and international studies), trenutno se bavi SAP sistemima. Oboje smo mladi, obrazovani, znamo engleski. Sanse da nadjemo posao u struci...mozda ne odmah, ali objektivne sanse.

    2. Vasa preporuka za grad/province?
    3. Da li znate nekog konsultanta u Beogradu?

    Srdacan pozdrav,
    Jelena

    ReplyDelete
  27. Pozdrav Jelena, njemu su sanse dobre, najvise takvih poslova je u oblasti Misisaga/Toronto ali uvek mozes da odes na workopolis i indeed i monsterjob, pregledas gde se traze Sap-ovci i kakvi su oglasi, znanje engleskog dobro dodje ali profesor engleskog na engleskom govornom podrucju je prilicno neupotrbljiva diploma osim ako razmisljas u pravcu prevodilac za srpski ili drugi jezik ili nesto slicno, moram da ti priznam da meni nije puno znacilo ali to ne znaci da ne mozes da razmisljas kreativno i pronadjes neku nisu ili neku drugu opciju pogotovo ako odes u veci grad.

    ReplyDelete
  28. Poštovana, imam pitanja..da li imamo mogucnost zaposlenja suprug i ja, ja sam dip.ecc bankarski sektor a muz zanatlija stolar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nedo, vrlo je nezahvalno odgovarati na ovakva pitanja, ja nisam nikakav strucnjak za emigraciju ulu zaposlenje, nase diplome nisu priznate u kanadi i zaposlenje zavisi od grada u kom se nalazite i od znanja jezika.

      Delete
  29. Cao, imam jedno pitanje koje nas ubija u pojam lepo ne znamo sta da radimo, pripremamo se da podnesemo zahtev ali ne mozemo da dodjemo do njegove diplome srednje skole koja je zavrsena u Hrvatskoj (zivimo u Srbiji) zvali smo i kazu da ne postoji u arhivi. Kako da resim taj problem? Ja imam svoj papir da li na svoje ime da podnesem zahtev pa da on ide na mojim ledjima? Da li je to izvodljivo? Hvala vam unapred na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako imas dovoljno poena i iskustva da apliciras , kada smo mi podnosili zahtev gledali smo ko od nas dvoje ima vise poena i vece sanse da prodje.

      Delete
  30. Pozdrav, suprug (kuvar) i ja (vaspitac) sa bebom koja trenutno ima pet meseci planiramo odlazak u kanadu procitala sam uslove na sajtu ali me interesuje licno iskistvo kako podnosim zahtev i gde mogu polagati test jezika? I naravno da li su nase kvalifikacije uopste trazene zbog posla. Hvala unapred za odgovor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koliko ja znam po novom programu se aplicira online, tako sto napravis svoj fajl i stavis ga gde ti preciziraju u "pool" kandidata, stvari su se promenile otkad smo mi dosli pre 6 god.Da li su ta zanimanja trazena je relativno od toga gde odes, da li biste mogli da nadjete poslove npr u Torontu , verovatno u roku od par meseci ...

      Delete
    2. Hvala vam puno na odgovoru, samo jos jedna iformacija ta aplikacija se pravi na sajtu sto ste napisali u prethodnim porukama?

      Delete
    3. savetujem ti da prvo pogledas ovde
      http://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eapp/eapp.do;jsessionid=3764669B4FE5C8633A0C5532C6128E44

      Delete
  31. Pozdrav,
    zamolio bih da mi kazete da li se mora raditi kanadska osobna iskaznica kada se dobije temporary work permit? ( pitam zbog bankovnog racuna jer traze nekakav kanadski dokument prilikom otvaranja) Hvala!

    ReplyDelete
  32. Pozdrav!
    Da li ste upuceni u to kakva je situacija sa stomatolozima u Kanadi, jel postoji mogucnost zaposlenja? Pretpostavljam da diploma mora da se nostrifikuje, ali sam cula da je prilicno zatvoren taj krug zaposljavanja stomatologa, pa me interesuje ima li nade naci posao u struci po odlasku u Kanadu? Hvala

    ReplyDelete
  33. Pozdrav. Da li ste upiceni za odlazak u Kanadu preko agencije ItsCanadaTime.com. Ako jeste molim vas objasni te mi po kojem postupku to ide,i da li je to siguran nacin za odlazak u Kanadu. Ja sam slucajno naisla na tu stranicu i aplicirala sam za odlazak u Kanadu,oni su me pozvali,ali posto ne poznajem dobro engleski nisam bas razumila postupke za odlazak,i razumila sam da treba da platimo oko sedam hiljada dolara za celi postupak odlaska u Kanadu? Jako sam zbunjena i volila bih da mi odgovori te ako znate nesto u vezi stim? Veliki pozdrav

    ReplyDelete