Wednesday, June 9, 2010

Sleteli smo i sta sad...

U avionu su nam dali formular da napisemo sta unosimo u zemlju, nismo nosili nista osim odece pa ga nismo popunjavali, ako unosite nesto ili cete uvoziti potreban je opis i vrednost toga i serijski broj...
Nebitno za nas, jer nismo nista imali osim lap topa a to se ne racuna, i eventualno ako ste nesto kupili na aerodromu od robe ali mi nismo.
Ionako vecina aparata ne radi na drugom naponu i drugacijim uticnicama, neko mi je rekao da se mogu naci adapteri za kanadske uticnice na aerodromu ali mi smo se snasli kasnije za lap top pozajmili kabl od prijatelja.

Posle sletanja prvo idete u imigraciono pa onda po prtljag. Nasa procedura je trajala oko 15tak minuta, prijavili koliko novca unosimo, nisu trazili da vide ili potvrdu, prijavili se za PR card i to je to, bice nam poslata na adresu u roku od 10tak dana.Ljubazna zena na salteru za nove imigrante dala nam je torbu sa brosurama i kovertiranim dokumentima za health insurance i child benefit, rekli su nam popunite i posaljite ali nije bas bilo tako...siti se ispricasmo na srpskom jer je ona dosla izbeglickim programom iz Bosne davno :)

Kad smo sredili frku sa izgubljenim prtljagom, otisli u Kitchener.

Sve sluzbe rade od 9 do 4 ili 5, pauza za rucak oko 1, ali uvek radi 1 salter.

Otisli u banku President choice otvorili racun stavili malko para toliko da pravimo tkzv. kredit line, imamo pravo da dignemo 200 u kesu a pazarimo za 500 na karticu, banka nema saltere sve se radi karticama i bankomatima...dobijate nesto tipa merkator pica kartice da skupljte poene u odredjenim trgovinama tipa Superstore ili na benzinkoj pumpi i posle kad skupite odredjeni broj poena oni se pretvaraju u lovu npr.200 cad i mozete da pazarite za te pare.

Odmah sledeci dan smo otisli da sredimo SIN,cekali smo u service canada centre nekih 20min i ljubazna tetka iz poljske nam je sve odradila za 10min, vrlo lako i prijatno.
Obavezno nosite svuda pasose kada idete da sredjujete papire...na drugo mesto za health ih nismo poneli a svi ih traze.

Sledeca stavka health insurance, tu smo se zeznuli cekali pola sata da bi nam rekli nista od toga, potrebna dokumenta su pr card, pasos, ugovor za stan ili kablovsku, izvestaj sa bankovnog racuna i to dokumenta sa imenima oba supruznika. Javite se za mesec dana kad vam banka da izvestaj sa racuna...ipak dobra stvar je da ako se prijavimo i za dva meseca osiguranje uvek pocinje tri meseca od datuma dolaska, to za nas znaci u septembru.Na karti mora biti adresa stanovanja inace moras da menjas kartu kad menjas adresu.Opet nam devojka na salteru lepo sve ispricala na srpskom :)

Ko zeli da uzme privremeno zdravstveno za sebe ili decu moze preko Yovan firme ovde ako planirate u Ontario,ne mozete imati osiguranje iz Srbije jer ovde ne pokrivaju i isplacuju bar su nama tako rekli, pitali u Wiener i Dunav osiguranju...
Jos nismo uzeli, videcemo kako se stvari budu razvijale.

Usput lickamo rezime i spremamo papire za diplome, ali neki nam kazu da prevod sudskog tumaca iz Srbije ovde ne vazi. Za vozacke isto, zvali multicultural centre i nasli prevodioca i preveli jednu vozacku za 25 cad ali ona otprilike ne vredi vec samo dokazuje da ste vozili kola i ranije, uglavnom polagacemo sve ispocetka test je lak voznja je drugacija.Videcemo.Ovde ima vise vrsta vozackih nije ko kod nas, ima neka pocetnicka i dozvola za autoput, koga zanima nek ukuca u google canada G1 driving.

Stan

Pre nego sto smo dosli ja sam kontaktirala nekoliko agencija za iznajmljivanje stanova, samo dve su mi odgovorile mailom, uglavnom svi traze sredjena dokumenta, mislim na pr card,
bankovni racun sa primanjima, dve kirije, prva i poslednja, i ugovor na godinu dana.
U principu gotovo je nemoguce iznajmiti stan prvih mesec dana, mozda ako nadjete nekog od nasih da vam iznajmi ili bude garant...mi smo imali tu srecu da smo pronasli stan pre nego sto smo stigli na taj fazon.
Ovo vam mozda bude koristan link
novine toronto
Za to se morate raspitati i snaci, stanovi variraju od mesta do mesta i od velicine,
ako pise utilities included onda su svi troskovi uracunati,
npr. ovde ima bachelor-garsonjera od 50kvadrata za oko 600cad a jednosoban 70kvadrata sa parkingom i svim ostalim za oko 750 cad.
proverite na
www.viewit.ca
ili kijiji.ca
ili na google :))
U nekim oblastima ima dosta ljudi iz bivse jugoslavije, posebno u delu Etobicoke u Torontu i ovde u Kitcheneru.

Ne mogu pisati o hotelima ili motelima, znam da nisu jeftini ali nismo morali da idemo u jedan pa sam presretna.Pretrazivala sam ih na google i nisam bas bila odusevljena ponudom i cenama, rezervacija je obavezna minimum 2 nedelje pre dolaska a cene boravka se krecu od 50 do 100 cad po danu, hotel motel svejedno.

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. ne mozete imati osiguranje iz Srbije jer ovde ne pokrivaju i isplacuju...

    jesi sigurna? kako su vam to objasnili?
    ja sam upravo zvala wiener i oni kazu da funkiconise normalno...
    vrlo bi mi znacilo da mi objasnis jer krecemo uskoro u kanadu i samo sto nismo uplatili osiguranje...pozdrav!

    ReplyDelete
  3. sigurna sam, mi smo pitali u wiener i oni su rekli da nisu sigurni i da ako se nesto desi mozda treba da prodje neko vreme da se srede papiri nekoliko nedelja...mislim da vazi samo neko minimalno turisticko osiguranje ali cak ni to nisu bili sigurni.
    u principu trebalo bi ta kosta oko 130 dolara i pokriva 10.000 troska, na kraju posle dosta proveravanja nismo uzeli ni jedno.postoje ovde walk in clinic gde udjes i pregledaju te za kes, jedina stavka je ako zavrsis u bolnici sta onda.

    ReplyDelete
  4. na kraju su nam u vecini kuca rekli da osiguranje ne vazi na severnoamerickom kontinentu, beats me, ali ti ne slusaj mene vec proveri sve vece kuce lepo i raspitaj se...

    ReplyDelete
  5. Hvala ti mnoooogo.
    Ipak onda necemo uzeti osiguranje u Srbiji, nego kad dodjemo u Kanadu. Tako je sigurnije svakako.
    Razresila si nam dilemu. Jos jednom hvala i...
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  6. Pozdrav Sily :)
    Blizi se polazak. Odobren OWP pre neki dan pa sam pocela da citam tvoj blog. Imam ga vec oko godinu dana ali sam cekala pravo vreme za citanje.
    Pitanje...
    Ovaj link novine.ca da li se tu sve nalazi za Toronto ili ima uopsteno CA?
    Pozdrav

    ReplyDelete