Wednesday, June 23, 2010

Stanovi, namestaj i posao....

Evo da napisem i nesto u vezi stanovanja, buduci da sam dete odraslo u kuci sa dvoristem, nisam neki ljubitelj stanova, cak stavise ne podnosim ih poucena divnim studentskim iskustvima...zgrade uvek imaju neku manu, bar kad se setim svojih studija, soba kod gazdarice kojoj bi gestapo mogao da pozavidi na revnosti, koja mi nije davala da sedim na drugom krevetu u sobi jer je bas ocesljala jamboliju...nema pustanja vode posle 10,dovoljno ti je tusiranje jednom nedeljno necemo se valjda sad stalno pirkati (e na taj uslov nisam pristala), nema drustva ni kafenisanja,zidovi kao od stiropora dok ja ucim niz cev od radijatora slivaju se najrodoljubiviji narodnjaci otpanjeni do daske , nocu cujem kako deda u stanu do mene umire od pusackog kaslja kao da spavamo u istom krevetu...iznad mene zivi sedmoclana porodica koja bas obozava klompe i nosi ih po parketu u svakoj prilici, ispod mene zivi zena sa 10toro dece u trosobnom stanu, najmnogobrojnija porodica u gradu koja svakog dana od pekare dobija na poklon 10 vekni hleba da prezivi i zamislite najstariji sin je doveo i snajku koja je trudna a i mama ceka 11to tako da su se sinak br11 i unuk rodili u isto vreme...u drugom stanu u kom sam zivela nije bilo grejanja u kuhinji i kupatilu, kad sam ujutru htela da skuvam mleko morala sam da se uvijem u jorgan...treci stan je bio na 7 spratu i lift je ponekad, s vremena na vreme radio...i tako, da ne mislite da sam pesimista ja sve ovo pisem sa osmehom, jer ako se neko snalazio za vreme studiranja u 90tim taj zna o cemu pricam :))
Poenta je da iako je jeftiniji, stan ti ne dopusta mnogo izbora oko komsiluka, sto znaci da nema bas puno mira za one koji su na njega navikli, s druge strane kuca ma koliko pogodnosti imala zahteva odrzavanje i vece troskove,ali onda bar imas svoju ves masinu.To me bas ubija u pojam :)
Postoji opcija da iznajmite kucu renta je 1200 do 1400 cad, bez ukljucenih ostalih troskova i nesto sto zovu rent to own gde ako ste resili da kupite kucu mozete da zivite u njoj dok trazite kredit a rent vam se racuna kao rata otplate.
Stanovi velicine 50 do 60 kvadrata u vecem mestu su od 600 do 800 cad mesecno u vecini slucajeva sa ukljucenim troskovima.Smesno je sto kanadjani racun za struju zovu hidro :)) tako da ne mislite da im je voda preskupa, on bude za stancic oko 50 cad mesecno ali kao sto rekoh u vecini je ukljucen u kiriju.U manjim mestima stanarine su povoljnije pa tako jednosoban stan od 60 do 70 kvadrata kosta oko 550 do 700 cad, a veci dvosobni su od 750 do 800.Parking se placa posebno i kosta oko
30 cad mesecno.Najbolje ako dolazite da vam neko nadje stan, ako ne ceka vas zavitlancija sa agentima i dosta cimanja.
Trazice vam nesto sto zovu kreditna istorija a sto niko ko je dosao u Kanadu nema, to podrazumeva bankovni racun sa dve kirije prva i poslednja sto odmah dajete,sredjene boravisne papire i preporuke od prethodnih stanodavaca (ha, ha)koje naravno nemozete imati...i tako zacaran krug ali uz malo progledavanja kroz prste,podmazivanja i pristajanja da se vezete na godinu dana iako niste bas odusevljeni stanom, naci cete ga.
Neko iznajmljuje basement ili podrumski stan, oni su prilicno jeftini, jeftiniji od drugih stanova, i u ogromnim kucama su i lepo sredjeni.Nekada nekoliko cimera iznajmi celu kucu pa iznajmljuju nivoe ili sobe.Ali posto smo mi porodica sa malim detetom ove varijante nismo uzimali u obzir.
Sto se namestaja tice, spominjala sam garage sale, moving sale i kijiji.ca.Po mom misljenju glupo je doci i u iznajmljen stan uneti novi namestaj, previse se para potrosi u startu a ako resite da se selite videcete da se ne isplati vuci namestaj sa sobom jer su troskovi prevoza prilicnini, isto mislim i o uvozenju namestaja odande, nikada nisam imala nijedno parce namestaja vrednije od 100 eura tako da platiti vise od toga i sredjivati papire za gomilu starudija mislim da ne vredi.
Osim toga, sve sto moze da posluzi svrsi i sto je dzaba je po meni ok, pogotovo sto se ovde "stare " stvari ne mogu meriti sa onim sto se tamo podrazumeva pod starim. Dvosed star godinu dana koji je sluzio za ukras moze da se nadje za 20tak dolara sto je smesno, ali caka je u tome sto vecina namestaja nije funkcionalna u smislu da mozes i da sedis i da spavas na njemu...ima kauceva na razvlacenje ali uglavnom u ikei, ostalo se pravi da odgovara odredjenoj sobi, u skladu sa velikim kucama. Smejala sam se neki dan kada sam videla da neko prodaje namestaj za florida room, u prevodu to je garnitura od ratana za zastakljenu sobu za sedenje :))
eto ja sad muku mucim da nadjem nesto multifunkcionalno a jeftino za ne bas prevelik stan, da moze i da se sedi i spava i da lici na nesto...boje necu komentarisati.Meni to sve izgleda kao da je neko dizajnerima ukinuo likovno u skoli, zapravo raj je za one koji vole persijske tepihe i cvetice svih boja velicina i oblika, zlato, leopardove sare i crnu kozu. Tu su i sumnjive nijanse tamno zelenih i teget ...sta cu kad volim svetlo i jednostavno :))
Sve ostalo tipa case, serpe, krevetnine, escajg moze se naci svuda.Za sitne stvari postoji Dolarama ili sve za dolar, a za vece postoje isto neke prodavnice tipa Bargain ili Winners, Wall mart itd.nabrojah ove jer su jeftine.

Ovaj post pisem vec tri dana jer je Aca poceo da radi 12 sati smene i ja ne mogu da stignem do kompa od klinca.Jos muku muci sa polaganjem za kola, i za sada je morao da pristane na dnevne smene jer jedino tako kolega moze da ga vozi na posao.Inace radi u fabrici metalnih delova za masinom, eto to mu je prvi posao za sad.Plata ce mu nakon 2 meseca probnog za minimalac biti oko 2000 ako se ne varam, nisam sigurna mozda i vise, zavisi.
Smene su 2 dana radis 3 slobodan i obrnuto tako da u 14 dana 7 radi a 7 ne.Radi se nedelju dana dan, nedelju dana noc.
Pa racunajte, sleteli smo 3.06., sada je 24.06., ovde smo 20tak dana imamo kola, stan i posao.
Naravno sve uz svesrdnu pomoc ljudi koje smo ovde upoznali, mislim da bi nam trebalo mnogo vise truda, vremena i novca da smo sve morali sami.

17 comments:

  1. Super! Cestitam na poslu! Reci mi, 2000$ je minimalac?! Ja sam poslao papire i sam dolazim (ukoliko dobijem vizu, naravno), mislim da ce meni za zivot 2000$ biti i vise nego dovoljno, zar ne?

    Pozdrav!
    -m

    ReplyDelete
  2. nazalost 1600 je minimalac a za pristojan zivot toliko ti i treba, 700 stan 400 hrana, benzin i osiguranje kola 350 ali to zavisi i ostali troskovi taman knap staju u minimalac. jedna osoba ako ne gleda tv i manje jede gotovo a vise kuva moze da zivi sa 1200 u jeftinom stanu, socijala je 1000 a oni tu racunaju samo stan i hranu.

    ReplyDelete
  3. Kad kazes "socijala je 1000" da li mislis na welfare? Zar je moguce da je tako mnogo, obzirom da je u Vankuveru cifra bila pre godinu dana oko 550$ za jednu osobu sto je ni priblizno da se prezivi mesec(stan, hrana..)

    ReplyDelete
  4. U pravu si ja sam racunala koliko primaju porodice ovde, to bi bilo za dva clana a deca dobijaju jos neke dodatke tako da bi mesecna primanja porodice sa detetom ako niko ne radi bila tu negde, mozda par stotina vise,s tim da sam ja u ontariju.

    ReplyDelete
  5. Do sada sam sve iscitao. Bio sam u americi. Slicno je sve. Jako si lepo opisala sve. Nastavljam sa citanjem. Moja zena i ja imamo slicnu situaciju.
    Hvala ti na informacijama.

    ReplyDelete
  6. Pozdravljam vas gospodjo! ja tek ucim engleski,neko mi je obecao posao... kostace al nema veze... zamolio bih vas da mi kazete kakve su plate sofera? znam da primaju one za spediciju(daleke ture-od jednog okeana do drugog)ali me zanima dali primaju i ove koji blize voze? znaci vi trenutno zivite od tih 2000 $ placate kucu,dazbine i hranu(vas troje)?! mnogo mi je pomogla ova vasa "diskusija"... imam 48 godina! da sam ranije mogao tamo ni sekunde se nebih dvoumio! ali sad,neznam sta da radim???? propatio sam 90 ih godna po bgd u isto kao i vi!!! radio sam kao vozac u gsp u i stanovao u cumezu,smrzne mi se jedna strana ja se okrenem da ugrejem tu stranu(zategne mi se vilica od mraza (znaci bas sam propatio)! nisam se ni ozenio,dece naravno nemam! pa se pitam dali covek tamo moze da zaradi? pa ako mu se ne svidi da ostane zauvek? donese neku ustedjevinu ovamo?! moj drugar,ortak(koji se vise i ne javlja-boji se da mi ne pomogne-da nema obaveza samnom) mi je telefonom pricao da nemoze nista da se ustedi,da je standard zivota super ali nema steka,ne moze nista da se ustedi??????? mnogo vas pozdravljam i unapred sam zahvalan za odgovor!!! Mica Dzems Bgd Srbija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrlo je nezahvalno odgovarati na ovakva pitanja, plate vozaca zavise od kompanije do kompanije i od vrste vozacke dozvole i iskustva tako da to stvarno ne bih znala, zao mi je, znam da iz hrvatske imaju working holiday visa program i da mogu da dodju da rade na godinu dana, ali sto se srbije tice stvarno nisam vise u toku sa imigracijom, mozda da probate neke forume, krstaricu i slicno.

      Delete
    2. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  7. Kolika je plata u banci otprilike? koliko se ceka drzavljanstvo? i da li prednost imaju oni koji zavrsavaju fax ili mladi bracni parovi?
    bio bih zahvalan ako odgovorite,hvala unapred.

    ReplyDelete
  8. plata zavisi od kompanije, grada i radnog mesta,
    http://www.wowjobs.ca/salary.aspx
    ukucaj u google canada salary range pa ces dobiti prosek za zanimanja,
    proces emigracije je obustavljen do 2013, drzavljanstvo se u proseku ceka 3 pune godine i cetvrta na papire i pasos, prednost su ranije imali oni koji su na listi NOC koju primaju u trenutku emigracije i oni koji imaju radno iskustvo u struci od par godina i dovoljno poena sa znanjem jezika, po novom procesu niko ne zna.

    ReplyDelete
  9. Pozdrav svima..
    zanima me sledece>
    imam 22 godine radim kao proesor kuvarstva u jednoj srednjoj skoli u Srbiji i hteo bih da odem za Toronto da zivim i radim...
    Kolike su mi sanse da odem bez ikakvog poznavanja ljudi,i kolike su inace plate kuvarima u Kanadi? hvala na odgovoru :)

    ReplyDelete
  10. U svakom slučaju oni koji su rešili da odu, otići će i snaći će se. Posao je tamo možda teško naći, ali ga ovde naći nećete.

    ReplyDelete
  11. Mislim da su u Kanadi mnogo veće šanse da se nađe posao, iako nigdje nije bajno, ali mislim da je ipak bolje nego na ovim prostorima, što se tiče nekretnina , čula sam da im strahovito opada vrijednost i teško ih je prodati kasnije

    ReplyDelete
  12. zanimljivo, iz ove perspektive vidim da cene stalno rastu

    ReplyDelete
  13. kolike su sanse da se dobije radna viza za Kanadu? i sta sve moram da imam da bi se dobila?

    ReplyDelete
  14. Gospodo,
    Ja zivim u Kanadi vec 23 godine. Zivela sam u sledecim gradovima: Montreal, London, Windsor, i trenutno zivim i radim u Torontu.
    Skolovala sam se u Kanadi, jer mi srednju zubotehnicku i ispite s DIF-a ovde nisu priznali u vreme mog dolaska.
    Napisala sam knjigu o emigraciji u Kanadu s naslovom Domaci Stranci. Knjigu u Beogradu NE ZELE da izdaju, iako je nekolicina ljudi rekla da je fantasticna. Neznam razlog! Mislim da se mozda ne podudara s danasnjom politikom o Zapadu...pojma nemam....ali ako neko zeli da je procita ovako ne editovanu s nekolicinom pravopisnih gresaka, javite,i pposlacu je.
    Moj mail je biljanavujicic71@gmail.com

    ReplyDelete