Thursday, August 26, 2010

Dobre vesti!

Ove nedelje se izdesavalo dosta toga ali pocecu ispocetka cisto da obuhvatim sve detalje,pretpostavili ste po mojoj prici da se nasa situacija nije bas razvijala u smeru u kom smo mi mislili da ce sto je i normalno, osim toga situacija sa gazdama i stanom nije bas bila onako kako smo mi zamislili, sto zaista nema nikakve veze sa nama vec su u pitanju njihove licne stvari...nazalost to je nesto sto nismo predvideli niti mogli da izbegnemo.

Trazili smo poslove i aplicirali na gomilu mesta preko neta, na kraju smo naleteli na neki konkurs za junior poziciju u prestiznoj firmi koja je mikrosoftov partner gde je uslov bio da se urade SQL zadaci i neki statisticki dijagrami, Aca je hteo da odustane jer smo kasno naleteli na konkurs i imali smo 2 dana da to sve spremimo a bilo je prilicno obimno ali sam ja rekla ajde bar da pokusamo, on je radio zadatke a ja crteze :) i poslali smo zadnjeg dana maltene pred ponoc...i zvali su ga na razgovor u Toronto...imao je nedelju dana da se spremi za prvi pravi interviju u zivotu i to za svoju struku, bebac i ja smo otisli u biblioteku i uzeli gomilu knjiga sa pitanjima i odgovorima za intervju i vezbali 10 dana non stop...pravili beleske, vezbali cudna pitanja, gramatiku, motivaciju ma sve zivo....moram da priznam da sam trazeci svake godine posao na po 20tak konkursa tamo u srbiji ja vec uveliko oguglala na sve to, ali njemu nije bilo nimalo lako jer nikada ranije nije bio u ovako bitnoj i psihicki zahtevnoj situaciji, jer ipak je veliko opterecenje kad si sam u stranoj zemlji bez primanja a moras da nadjes posao...

U ponedeljak je otiso na intervju, nije bas bio potpuno zadovoljen sobom, nije imao tremu i bio je potpuno iskren o svemu, mozda i previse za moj ukus ...ja bih neke stvari precutala ili zabasurila verovatno, da sam na njegovom mestu ali to nije ni bilo bitno jer kanadjane je zanimalo samo koga mogu da zovu ovde u kanadi da pitaju za njega i sta je ovde radio...ono tamo ih nije bas zanimalo.
Mogao je biti doktor nuklearne fizike u srbiji sto se njih tice, ali ako je imao ovde neko iskustvo ma ia kao konobar ili referencu od prijatelja e to vec vredi.
Uglavnom posle intervjua se salje pismo zahvalnice ili follow up letter, koje smo skockali i poslali sutradan, da bismo odmah dobili odgovor da nista ne brine jer odgovara poziciji i verovatno ce ga primiti...nismo mogli da verujemo, sledeci dan dobio je obavestenje da pripremaju ugovor i ponudu za posao i da ce mu uskoro poslati.Doslo nam je da placemo.
U medjuvremenu su ga zvali iz agencije takodje u Torontu za 6 mesecni ugovor opet za njegovu struku i programiranje, i tu je otisao na razgovor i dobio prilicno fine uslove ali to je ugovor samo na 6 meseci, dok je ovo drugo ulazna pozicija za napredovanje u dobroj firmi...bar to je krenulo.
A onda su nastupile druge brige, da putuje ne moze kola nisu najnovija i ne moze da se osloni na njih, posao je 100 i nesto kilometara od nas i treba mu 2 sata u jednom pravcu zbog guzvi na auto putu a ne zelimo da kasni...pronasla sam sobu na kijiji kod nekih jevreja u blizini firme za 500 dolara mesecno sto je jeftinije od motela koji je 75 dolara na dan.Ali jos je nismo potvrdili jer smo odmah poceli da trazimo stan, ako ga nadjemo u toku ovog meseca prelazimo svi tamo.Sad nam je Grandic javio da tamo kod njega ima nekih stanova pa cemo otici da vidimo sto pre.Problem je sto isti stan u Kitcheneru koji rentamo za 730 u Torontu kosta 860 i vise...ipak je sve tamo i ljudi i poslovi, troskovi hrane i stanovanja su u startu veci, ali bitno je da udje u svoju struku konacno!
Usput su nam stigla pisma za Aleksu od drzave Kanade *hvala Kanado* koja mu je dodelila decje dodatke u mesecnom iznosu od skoro 400 dolara...osnovni iznos je oko 100 dolara na to su dodali po njihovom racunu jos koliko treba na osnovu nasih primanja ranije i sad i sracunali da nam sleduje 377 mesecno i dobili smo posebno mesecnu pomoc za porodice sa decom od 100 dolara za 2 meseca koliko smo ovde, dakle sve ukupno 950 dolara.Papire smo podneli polovinom juna kad smo stigli i danas nam je uplacena ta suma, 26 avgusta.
Ova racunica vazi za nas ne znam kako drugima racunaju!
period od sredine juna do kraja avgusta
Znaci imate osnovni kanadski dodatak od 22o i nesto dolara, pa plus nacionalni dodatak od (nama je izracunato oko) 350, pa plus ontario dodatak 183 i plus 200 za mesecnu pomoc porodici sa decom, sve to za period od 2 i po meseca oko 950 dolara.
U proseku porodica od 2 roditelja sa detetom koji ne rade i primaju socijalnu pomoc i decje dodatke ima oko 1500 dolara od drzave, mi nismo na welferu ali znamo ljude koji jesu i dobijaju socijalu oko 1100 ili 1200 dolara mesecno, a na to se posle doda i decji dodatak.
Sve ove racunice zavise od mesta stanovanja i provincije, neko daje vise neko manje.

Osim toga kao dete rodjeno posle 2003 Aleksa ima pravo da mu otvorimo fond za obrazovanje na koji ce mu drzava uplacivati i do 500 dolara godisnje procentualno zavisno od sume na racunu, kao pomoc za skolovanje i koledz za svaku godinu zivota, posto on sad ima 1 a mi cemo to otvoriti, do 20te imace za skolovanje izracunajte sami :))
Ima jos nekih olaksica i pomoci za skolovanje dece i decju stednju ali jos nisam stigla da ih sve prostudiram, cim stignem javljam!

Sve u svemu selimo se i idemo dalje...
Danas je potpisao ugovor za prilicno lepu platu i sad samo da se pokaze u probnom periodu :)

ziveo cetvrtak,
u cetvrtak se rodila moja zvezdica,
u cetvrtak smo dobili vize,
u cetvrtak smo doleteli ovde u Kanadu,
i evo u cetvrtak potpisao prvi ugovor za posao u struci u Kanadi :)

5 comments:

  1. Bravo, bravo, hiljadu puta bravo! Od trenutka kada si rekla da Acu zovu svaki drugi dan na interjvju vise nisam sumnjao da je blizu dan kada ce ga negde primiti. Bolje nije moglo, Toronto, dobra plata, dobra firma. Svaka vam cast drugari! Uzivajte sada u ovom velikom uspehu, i neka sve dobro prodje u probnom periodu! Ovo je pocetak jedne lepe karijere i vaseg divnog zajednickog zivota u Kanadi, ubedjen sam u to. Napred u Toronto! Radujemo se vasem uspehu, i neka bude jos divnih cetvrtaka u zivotu! Bravo!

    ReplyDelete
  2. Sjajne vesti!!! Radujem se zbog vas!!! Jedva cekam da citam kako se dalje stvasri razvijaju!

    ReplyDelete
  3. Dobro ste vi to dobili, svaka cast!
    Ja sam izracunao da dobijamo (jedno trogodisnje dete):
    CCTB 104,00
    NCBS 162.00
    UCCB 100.00

    Sto bilo ukupno 366. Postoji jos dodatak za BC koji je izgleda jako mali, videcemo kad dodju prve rate sta nam sleduje.

    ReplyDelete
  4. Bravo! Zaista mi je drago zbog vas!

    ReplyDelete
  5. Cestitamo,
    drago nam je svima zbog Vas. Samo napred i svako dobro.

    ReplyDelete