Wednesday, August 11, 2010

Drug clan :))

Hvala svima koji postavljaju korisne linkove na blog, samo nastavite meni su pomogli mozda ce jos nekom :))
Hvala i na recima podrske jer nam puno znace i manje smo usamljeni kada ih procitamo.

Zaista bi trebalo da uvedu casove kako proci interviju za posao jer je to citava jedna nauka...o kojoj cu pisati opsirnije kad budem imala vise vremena.

Danas sam postala drug clan biblioteke sto bi Radovan rekao, dobila divnu crvenu plastificiranu karticu i uzela par knjiga na temu, pogadjajte, kako proci interviju...nevezano za to biblioteka me odusevila svojom decjom igraonicom i sadrzajima, moze se iznajmiti dvd sa filmovima svih zanrova, muzicki cd, knjige i casopisi ili elektronske i audio knjige, sve naravno besplatno :))
Jos nisam stigla da pogledam sta sve nude, ali s obzirom koliko malo vremena imam i ovo je super.

Dobra stvar je sto smo u YMCA sredili Aleksin karton vakcinacije, mali bednik je dobio 3 vakcine u obe ruke u cugu i izgledao je kao ranjenik sa ogromnim flasterima po rukama, naravno da je usledila temperatura, osip, proliv i citava sarada od nekoliko dana raznoraznih reakcija...ali moram da ga pohvalim junacki se drzao sve vreme :)
Dok sam stojala sama u redu sa visible minorities citaj ljudima iz svih krajeva sveta i svih boja koze, dosla je jos jedna bela porodica sa klincima i ja sam se nasmejala kada je muz tiho prokomentarisao "fala bogu da nismo jedini beli ovde", na to sam rekla "pa diste novosadisti"(taj naglasak ne moze da se ne prepozna :)) i malo smo procaskali ali u zurbi im nisam ostavila broj, nema veze , uglavnom oni su stigli po skilled worker prog. proslog meseca sa dvoje medenih klinaca ali imaju i rodbinu ovde.
U razgovorima sa ljudima tamo pocele su da nam se polako otvaraju oci, kao kad neko uzme dete za ruku i vodi ga okolo pokazujuci mu gde je sta i kako radi, jako smo pogresili sto nismo odmah prvog dana otisli u neku od agencija za pomoc imigrantima ali dobro je sto smo ipak otisli.Sada nadoknadjujemo propusteno gradivo :))

Popunili smo GST formular za povracaj poreza za porodice sa malim primanjima, raspitali se za programe skolovanja i obuke emigranata koje finansira drzava ili ih delom finansira, zajam za emigrante, studentske zajmove i sve sto bi nam mozda moglo biti od koristi.
Aca je danas imao razgovor o zaposlenju u Kanadi gde je saznao da je 80% konkursa za poslove sakriveno po web stranicama poslodavaca ili posebnim bordovima i dobio spisak linkova i registar IT firmi u KW okrugu kako bi mogao da pregleda njihove oglase.
Osim toga prijavice se za WRIEN, program koji pruza sansu emigrantima da rade za poslodavce koji ucestvuju u njemu u ovoj regiji, da bi stekli prvo kanadsko iskustvo u struci.
Waterloo Region Immigrant Employment Network (WRIEN) and Conestoga College.
The Internship Program is set up to assist internationally trained professionals gain Canadian experience in their field. Eligible candidates will be residents of Waterloo Region and meet the criteria.
Cak sam pronasla nekoliko part time poslova sa satnicom od 10 i po, uvece i vikendom za koje bih mogla da se prijavim, to nije neka lova ali je dovoljno bar za hranu.Pod pretpostavkom da me nece razapeti na krst na interviju kao jadnog Acu :))

proces izgleda ovako:
posle sati i sati zevanja u ekran nadje se neki konkurs na kom mislis da imas sanse
napises extra rezime ili prilagodis vec postojeci zahtevima konkursa i dobar cover letter i posaljes
automat ti javi da je zahtev primljen i da cekas ...
ako prodjes prvi krug
onda ti nakon dan dva zazvoni telefon kad se najmanje nadas i HR sa druge strane zice te ispreskace uzduz i popreko sa pitanjima tipa sta ti u stvari znas da radis, sta si i kad tacno radio, itd.
ako prodjes u drugi krug
poslace ti skill sheet ili formular od gomile strana da opet napises sta si radio i gde i sta znas da radis, koje kvalitete posedujes, koliku bi satnicu zeleo itd.
treci krug je famozni interviju
tu ces morati da obuces gospodski, obratis paznju na manire i govor tela, da vrcas od mudrosti, samohvale i savrsenih jezickih vestina, dok troje u komisiji budu cedili iz tebe sve sto ih zanima i ne zanima...a pitanja i odgovori su uvek mac sa dve ostrice, mislim koji bi covek realno zeleo da nabraja svoje mane na takvom razgovoru, a sama trema dovoljno ucini da se tvoje savrsene jezicke vestine pretvore u mucanje i umkanje i opisivanje reci koje ne mozes da se setis na engleskom.
Meni se to ne desava iz prostog razloga sto sam predavala engleski 4 godine i govorila ga non stop,ali svakom ko je nov i na svoju nesrecu i ovde nastavi da govori srpski desi se pre ili kasnije.
cetvrti krug ako si veoma sretan i prodjes u njega
ponovo intervju ali ovaj put malo drugaciji, sada se vec pominje i plata, odmor, benefiti i traze se reference za proveru.Naravno kanadske reference, vise vam vredi kanadski komsija koji ce da kaze dobru rec za vas, nego srpski doktor nauka kao referenca.Ali jos nisi zaposlen.
peti krug
opet interviju...opet pitanja i odgovori, pa posle ovog mozda potpises neki papir i udjes u sledeci krug kao zaposleni...
sesti krug
3 meseca placenog probnog rada, posle tog perioda mozes biti otpusten bez obrazlozenja, ako ne budes to je to do daljnjeg, ako rese da te otpuste kasnije moraju dobro da to obrazloze zasto...
I to je uglavnom to, s tim da mogu da ti traze od pisanog testa znanja do testa tolerancije stresa sve i svasta da uradis, nedavno mi je devojka pricala da je u njenoj firmi kriterijum bio koliko brzo postavljaju odredjene delove na odredjeno mesto kad rade na traci...merili su im vreme stopericom nekoliko minuta, sto sa tacke gledista poslodavca razumem u potpunosti, poenta je da morate biti spremni i na cudne zahteve poslodavaca :))
inace test stresa je jedan od groznijih.

toliko od mene danas, malo je zahladnelo pa uzivamo, lisce opada i cini mi se da cu uskoro saznati zasto svi vicu da je ovde jaaako hlaaaadno mada ne ceznem za tim jer mrzim zimu i hladnocu.

2 comments:

  1. Cao, redovno pratim to sto pises i veoma sam zadovoljna. jel mozes malo da nam opises grad gde zivite ? i da li mozda znas koliko je toronto udaljen od Vas. hvala puno marija.

    ReplyDelete
  2. Jedan mali dodatak onima koji traze posao: gledajte u ekran ili trazite po novinama samo ako nemate drugu opciju!!! Po mom iskustvu (15 godina i ohoho intervjua i poslova :o), najbolje je napravis spisak kompanija koji ti mogu biti potencijalni poslodavci i apsolutno nije bitno da li traze nekoga i da li imaju oglaseno, odes do njih da im se predstavis i ostavis svoj CV i "cover letter". Jako, jako bitna stvar: CV ti mora biti profesionalno uradjen i bez gramatickih gresaka, znaci nadjite nekoga ko se razumije u te stvari da vam ga pregleda i doradi. Mnogi misle da je sadrzaj najbitniji, ali Kanadjani jako gledaju i na formu i ako ima gresaka ili im se jednostavno ne svidja kako je napravljeno, zaboravite posao! A vecina poslova se popunjava na taj nacin i samo ako kompanija nema nikakvih interesenata na spisku, oglasice konkurs koji opet moze biti namjesten (pogotovo za bolje pozicije u Vladi gdje su obavezni da oglase pozicije)... I jos nesto, kad nosite CV u firmu, obavezno se picnite i trazite, ako je ikako moguce, da razgovarate sa nekim iz firme ko je zaduzen za zaposljavanja. Jako je bitno da tu ostavite dobar utisak. Za kraj, ako je moguce, nadjite nesto sto ce vas izdvojiti od ostalih koji traze tu istu poziciju. Npr. mozete dati da vam neko napravi vizit-karticu koja upada u oci, imate vece sanse da upadnete u semu ;o)

    Hvala na paznji, ja to samo 'nako ;o) !

    ReplyDelete