Thursday, March 10, 2011

Jos malo pa prolece :)

Sneg je danas zamenila kisa, par dana je bilo oko 3,4 stepena, onda se sneg vratio sa -3 i sad evo vec 3 dana pada kisa, da se ispravim trenutno lije...Ususkani u jastucima i cebadima bebac i ja ovih dana ne idemo napolje, citamo knjige, gledamo crtace i jos se oporavljamo od prehlade, tj on se oporavlja i kasljuca, ja je ove zime nisam ni imala.Nisam stigla da se razbolim jer su mi njih dvojica uvek udarali tempo :)
Malo toga se promenilo, zato i ne pisem, iskreno posle prosle godine prija mi malo mira i stabilnosti, kad sve saberem ipak je bilo puno 2 leta avionom, 3 grada, 3 stana, 2 posla, 2 drzave, 2 kontinenta...sve to za nepunih 6 meseci, mada imalo je svojih cari :)
imala sam tu "cast" da posetim i ovdasnju bolnicu, koja je moram priznati sasvim drugacija od bilo koje koju sam dosad videla, u holu se nalazi restorancic i gift shop a citava zgrada je razdeljena u niz krila i hodnika po abecedi, svako krilo ima svoj salter za prijavu. Od saltera do lekara svi su bili maksimalno ljubazni, cak je bio i kutak za decu, klupica sa bojicama i par igracaka koja je prekratila malo vremena dok smo cekali, imala sam zakazano u 10 a cekala sam do 10:40, i ovde je nekako normalno cekati sat, dva na lekara iako imas zakazano jer uvek nesto iskrsne.Dosad mi se samo jednom desilo da sam usla na vreme, obicno cekamo od pola sata do 2 sata zavisi od dana i od epidemije prehlada ili gripa...ipak s obzirom na 50tak ljudi u cekaonicama mislim da je to bilo dobro prolazno vreme.Dosad smo bili prilicno zadovoljni sa svojim lekarima, svi su nam izlazili u susret i bili maksimalno ljubazni, resili su nam vecinu problema koje smo imali bez mnogo cimanja i slanja okolo.Mislim da nema mnogo razlike od walk in clinic lekara osim sto na svog porodicnog uvek mozes da racunas i da mu trazis da te posalje strucnjaku. Pitala sam kako to ovde funkcionise i on mi je rekao da za vecinu stvari koje nisu u njegovom domenu on zakaze za nas kod strucnjaka i tako je i bilo. Za trudnocu je slicno, ne odrzava je family doctor nego trazite da vas posalje ginekologu koji ce to radi ili eventualno vas preusmeri u bolnicu, nazalost iako svaki reon grada ima svoju bolnicu grad je hronicno prenaseljen tako da se prilicno dugo ceka ako nemate zakazano nego dodjete kao hitan slucaj, jos jedna prednost malih gradova.
Mislim da je jedina prednost velikog grada posao i mozda par atrakcija za porodice ili za mlade i stare bez dece koji zele da uzivaju u zivotu, ostalo je sve precenjeno i maltene isto kao i u manjem gradu. Lepih parkova i kuca, dobrih skola ima svuda jedino je posao taj koji pravi razliku, ali tako je svuda po Kanadi.
Za par godina moracemo svakako da se smestimo negde blizu neke pristojne skole zbog klinca, ovde su pravila slicna, deca iz jedne oblasti idu u odredjenu skolu i ne mogu ici u drugu, e sad prilicno je nezgodno sto su te oblasti u Torontu vrlo jednolicne po pitanju primanja tako da to utice na strukturu i rejting skola. 3km od nas nalazi se najbolja javna osnovna skola u Torontu, na High Pointu gde su sve one divne bogataske vile i imanja i prosek primanja porodica je preko 100, 150 ooo godisnje.Ta skola ima ocenu 10 i mnostvo vannastavnih i sportskih programa koje finansiraju donatori i roditelji, zgrada je od cigala sa staklarnicima i muralima pored ogromnog parka, vrlo lepa skola. Pored nase zgrade nalazi se improvizovana skola za ovu oblast, Flemingdon park, skolu cini desetak metalnih kontejnera postavljenih na betonski parking na cijem je jednom delu vestacka trava i to je teren za sport umesto sale za fizicko koje nema, kontejneri izgledaju neugledno i malo kao oni na gradilistima, a kupatilo se nalazi u glavnoj zgradi koja je udaljena 20tak metara od "ucionica", glavna zgrada je jedina od cigala i u njoj je zbornica i biblioteka.Okolo nema nekog zelenila, s jedne strane je mekdonalds a s druge crkva, okolo su blokovi zgrada.S obzirom da je ovo low income zajednica koju cine imigranti sa relativno losim znanjem jezika skola ima ocenu 4 i nesto sto je vrlo niska ocena za skolu i smatra se losom.
Vecina skola po Torontu ima ocene od 10 pa nadole, prosek ocena u manjem gradu je od 8 ili 9 pa nadole, retko koja skola ima 10.Koga zanima
http://ontario.compareschoolrankings.org/elementary/Default.aspx
i
http://www.compareschoolrankings.org/Index.aspx

Prodavnice su se napunile prvim prolecnim cvecem i gomilom ukrasa za uskrs, suda su zecevi, narcisi, lale i sve mirise na zumbul, napolju je jos daleko miris proleca s obzirom da je sneg jos po travnjacima.
Kupila sam divnu ljubicastu detelinu,schamrock, koje su sada apsolutni hit jer nailazi St Patric's day, koji se slavi 17 marta, u vecim gradovima se organizuju parade npr Toronto i Montreal imaju po jednu.


I u nestrpljenju da dodje prolece uzela sam jos nekoliko biljcica sa sarenim liscem za 2 dolara po saksiji u Roni, koja uzgred ima lepe zavese i stvari za terasu i dvoriste, ja jako volim biljke i bastu, posebno volim korisne i jestive zacine i lekovito bilje, i divno je sto u svako doba godine po relativno pristojnoj ceni uvek moze da se kupi ili veza svezih zacina ili saksijica za kuhinju.
Totalno smo poremetili sezone i smejali se na racun toga pre neki dan, tresnje u januaru, jagode i borovnice u februaru i onda Aca kaze jedva ceka leto da jede lubenice i kukuruz... a u prodavnici 3 vrste lubenica samo nije taj letnji ukus :)

4 comments:

  1. Bok Silycat i ostali, blog ti je dobar, nastavi tako i dalje imaš dara za pisanje. Nemoj kako vrijeme odmiče da ti se prorjeđuju članci.

    ReplyDelete
  2. Uf, bas se fino slatko nasmijah onome o "bogatim" porodicama sa primanjima od 100-150 000$ :o)! Hej, cat, samo pici dalje ;o)!

    ReplyDelete
  3. Rekla sam preko tog a to je veliki raspon, acin sef ima primanja preko milion a neko preko 2....uglavnom sve preko 200.000 meni je misaona imenica a njima verovatno ko dobar dan

    ReplyDelete
  4. Ma nema problema, znam da su ti tolike sume u ovom momentu misaona imenica, ali vjeruj mi da ni sa 200 000$ ovdje ne mozes imati zivot nekog pravog bogatasa... To je visi srednji stalez, a sa primanjima od otprilike pola miliona, mozes da si priustis dosta toga. Ipak, prvo treba definisati sta je, u stvari bogatas, koje su mu karakteristike, onda bi bilo lakse odrediti koliko mu za to treba para.

    ReplyDelete