Friday, January 27, 2012

Mix 'n' match

Kao sto rekoh, postovi ce se prorediti jer ja imam vise obaveza i malo sam u frci a na moju zalost i komp mi polako riknjava u zadnje vreme, doduse izgurao je dobrih 5 godina tako da je za laptop vec "mator" :)

Ulaskom u ovu godinu ulazim u drugu godinu boravka ovde.
Napisala sam ranije da je potrebno oko 2 do 3 meseca da se naviknemo na novu sredinu, e pa dodala bih da je potrebno oko 2 godine da zaboravimo staru...Kada nisam u dodiru sa desavanjima tamo (a stvarno nisam) kada ramisljam o zivotu i buducnosti ovde, ponekad u nervozi oko neke situacije cujem sebe da govorim da je tamo ( kada je u pitanju ta stvar) bilo bolje i sama sebe prenerazim...Znam da posle godinu dana svi imigranti koji slete nestanu sa foruma i ostalih "drustvenih" stranica,znam i zasto, iskreno i mene ponekad smara da pisem na blogu, imam osecaj da sam isrpla teme i ispala iz tokova novih imigracionih pravila, nemam nikakve motivacije niti potrebe da to pratim vise, manje vise smo vec "stari" imigranti i jedino jos cekamo drzavljanstvo, ostalo je sve nekako tu.
Nas zivot se ovde razvija takvom brzinom da smo isto tako brzo zaboravili da za 2 godine tamo ne bismo mrdnuli sa mesta, a mozda i koji korak unazad...LJudski mozak je jako cudna stvar, iako imam odvratnu naviku da do detalja pamtim lose stvari i situacije, od kad se bebac rodio i od kad smo dosli desava mi se upravo suprotno, jako brzo zaboravljam kako izgleda zivot drugde.
Kanada te razmazi, iako to ne primetis i mnogi se mozda nece sloziti sa mnom. Zivot ucini da zaboravis.
I da neko ne bi upao u trip da sam nostalgicna ( ne daj boze), samo pravim uvod u to kako otprilike izgleda zivot kada vise ne moras da razmisljas o gubitku posla, krizi i politici.
Umesto da brine o tome da li cemo ostati gladni na ulici i bez buducnosti, moj dragi brine o tome koji smer u svom polju bi mu najvise odgovarao, uci za ispit i razmislja u kom gradu bi mogli da zivimo posle Londona, i kakvu nekretninu zeli jednog dana, i koliko bi voleo da ima vecu sledecu satnicu...Zabavlja me njegov novosteceni optimizam :), zato mu udaram kontru svojim pesimizmom ponekad ( ali samo sale radi, oni koji me znaju ne bi me nazvali pesimistom samo opreznom), ne volim da dizem ocekivanja unapred da se ne bih jaakoo razocarala kasnije, kanadski optimizam se ponekad sudara sa mojim realizmom ( ali ja sam odrasla u drugacijem svetu sa drugom vrstom vaspitanja i iskustva).Nazalost i njima se to nekad obije o glavu, kao ovde u Londonu sa tom fabrikom koja ih je izbacila na ulice, jos uvek setaju oko kapija u neverici da su izgubili poslove, novac a slede i kuce...nisu verovali da moze nesto lose da im se desi ako ne prihvate manje satnice.
Dakle, da se vratim na temu, kako to izgleda skoro 2 godine kasnije.
Zivimo u kuci (townhouse) koju rentamo za oko 850 $,parking 25$, placamo sami svoje racune za struju od 50 do 70 $ i plin od 70 do 100 $ zavisno od grejne sezone, ako slucajno uplatimo vise vracaju nam u avgustu kada rade reviziju, na gorivo nam odlazi 300$ mesecno na hranu i ostalo oko 1000.Sve u svemu, trosimo negde izmedju 2500 i 3000 mesecno u zavisnosti od toga koliko putujemo okolo i sta kupujemo.Ne stedimo puno ni na cemu jer smo shvatili da cemo sacekati malo sa kupovinom nekretnine iz 3 razloga, jedan je -relativno smo novi i jos uvek na jednoj plati pa nam banke bas ne nude povoljne hipoteke, drugi je planiramo jos da se selimo a nema svrhe da kupujemo nesto da bismo ziveli tu 6 meseci i onda opet prodavali...i treci je licne prirode.
Slazem se sa svima ovde koji nam savetuju kupovinu kao najlogicniji sledeci korak, ali i dalje mislim da je na nama konacna odluka kad, sta, kako i gde.
Prvih par meseci u Kanadi su nam prosli u magli odusevljanja i straha, jurnjavi za poslom i novcem i jezivoj stednji, prva godina u Kanadi je izgledala slicno, sa vrlo malo mira i vremena za nas i puno osvrtanja i stednje, od kad smo se preselili ovde sve se promenilo, imamo vise vremena za nas, vise slobodnih dana i praznika i manje stedimo.
Shvatili smo neke stvari, obozavam optimiste koji zadnjih 10 godina prognoziraju da ce cene nekretnina pasti u Torontu... :)keep dreaming.
Razgovori sa prijateljima i poznanicima se svode na to ko je gde bio, ko je sta kupio, kakvu hranu pripremamo i gde su najbolje namirnice, gde se nesto moze naci povoljnije i tako...i koja mesta ko planira da poseti na leto. Mogu da zamislim kako je odsecen covek od one stvarnosti koju je napustio tamo posle jos vise godina provedenih ovde.
Priznajem da nemam apsolutno pojma sta se tamo desava ili ne desava, kako se zivi i ostalo, koji su aktuelni skandali...izgubila sam sve teme za razgovor sa ljudima odande jer odavno nisam u toku sa desavanjima :)
Mozda cu postati jedna od onih koja poseti srbiju posle 10 godina sa gomilom para i odusevi se kako je tamo super provod i zivot hehhehe, salu na stranu mislim da bih se sita isplakala da mi neko kaze da moram da putujem u tom pravcu u skorije vreme.
Neko je poslao vrlo lep link, pa evo
http://www.emedjimurje.hr/obrazovanje/zasto-sam-odlucila-reci-zbogom-hrvatskoj
Neverovatno mi je i sad kako se ta dva naroda povremeno mrze iako su prosli isto i sad su u istoj situaciji, i drago mi je sto se to ovde ne oseca, ili bar ja nikad nisam osetila.
Trazim vrtic za klinca, liste su od par meseci do godinu za full time, to mu dodje svaki dan od ujutru do 5 ili 6 popodne, part time je 1 ili 2 dana u nedelji i mislim da ima mesta bar ovde gde sam gledala.Vrtici po Londonu su ok, ima kuvane hrane i uzine, neki imaju i prevoz a cene su od 700 do 1000 za full time zavisno od uzrasta, u Torontu vecina vrtica ne nudi rucak i cene su od 1200 pa navise...opet zavisi sta i gde nadjes jer obicno nema mesta.Grad London ima svoj program za subsity pa ne mogu da se prijavim pre nego pocnem da radim, opet za razliku od Toronta gde mozete da se prijavite i ako samo trazite posao.

Da odgovorim na pitanje
Sto se opcija za obrazovanje tice, zavisno od grada u kom se smestite imate uglavnom jedan ili 2 koledza u manjim gradovima i gomilu u vecim, svaki od njih ima svoje cene i svoje programe tako da je jedini nacin pregledati sve kurseve, cenovnik i ostalo i videti sta vam odgovara,
dalje neki koledzi ce priznati jednacenje ili transfer iz drugih zemalja preko dve institucije koje to rade World Education Services ili WES u Torontu i Icas http://www.icascanada.ca/home.aspx
ali to morate proveriti i ispregovarati sa koledzom i sluzbama licno pri upisu.

Savetujem svima da maksimalno koriste usluge emigrantskih organizacija,koje su besplatne, znatno cete olaksati sebi jer ce vam reci na sta sve imate pravo, npr studentski kredit , zajam, pomoc itd
https://osap.gov.on.ca/OSAPPortal/en/PostsecondaryEducation/OSAP/WhatisOSAP/WhatAidProgramsAreAvailable/index.htm
evo jos jednog korisnog sajta
http://www.ontariocolleges.ca/FindProgram

Trenutno koristim pomoc organizacije Access u Londonu, ali koliko znam imaju kancelarije i u Torontu,
http://www1.toronto.ca/wps/portal/toronto/landing?vgnextoid=d4851b3cf98d1310VgnVCM1000003dd60f89RCRD&vgnextfmt=default

http://triec.ca/


http://www.ontarioimmigration.ca/en/after/index.htm


Ako vec nemate pojma sta vam se desava i niko oko vas ne zna nista vise da vam kaze, lepo put pod noge u par organizacija koje drzava debelo placa da bi vam dali dragocene informacije i pomogli ako mogu, osim toga pri nekim imate kurseve jezika i vrtice za imigrante i obavesteni su o uslovima za zaposljavanje/studiranje kada su emigranti u pitanju, vecina njih radi svoj posao kako treba, mene je YMCA u Kiceneru odusevila, tamo smo vakcinisali klinca dok nismo imali kartone i zdravstveno, vodili ga kod zubara i stvarno su nam podigli moral.

Sto se zdravstvenog tice,
prva 3 meseca niko od nas ga nije imao, koliko znam ni ostali nisu uzimali privatno, malko smo rizikovali :D

Tuzno je kako ni u cemu ne napreduju i uspevaju osim u sportu, i posle svih ovih pobeda sledi rasprodaja igraca...mozda da stave politicare na igralista a sportiste u vladu, bar jednima nesto ide od ruke i srca :)

I za kraj moj omiljeni macak

6 comments:

  1. Draga, ne odustaj od pisanja. Znam da se teme iscrpe i zivot te odvuce na drugu stranu ali ovaj tvoj blog vrijedi para :) . Iako imam iskustvo sa zapada Kanada je za mene ipak novi teren, a svaki tvoj post mi pomaze da uklopim sliku malo bolje. Inace od muza po tom pitanju nikakve fajde, druge teme mi pricamo :D, tako da mi dodjes kao jedna velika enciklopedija i bas potrefis sva ona pitanja koja i mene zanimaju.Velika je razlika je kada blog pise musko ili zensko.

    S.B.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pratim već ovaj blog duže vrijeme i drago mi je da vam ide dobro,mislim da je za vas situacija praktički sređena i da ste se "asimilirali" u kanadski sustav. Zamisli si samo u kakvoj se situaciji nalaziš,s jednom plaćom pokrivate stan,hranu,režije,autoosiguranje,gorivo,i sve to usred tzv "ekonomske krize" dok mi na balakanu (inače sam iz hrvatske i zapadnog dijela gdje bi kao trebalo biti dobro) ne da spajamo kraj s krajem, nego većina mladih ili studira da nemoraju radit (ionako posla nema) ili rade 3 mjeseca u godini za sitne pare u turizmu a ostalo financiraju starci,naravno s druge strane imaš one sposobne i snalažljive koji su prepametni i oni nalaze posao bez problema (naravno da 5 soma ili rođo nemaju nikakve veze,to je svaki put sjučajnost:) Onaj link sa emedjimurja je na veliku žalost istina u kojoj se nalazim ja i pun k mladih,bez obzira na obrazovanje,volju za radom i sposobnostima tako da ako te kojim čudnim slučajem ulovi nostalgija za domom sjeti se ovih činjenica i omotaj se u kanadsku zastavu jer tamo ti je dom a ne u ovoj balkanskoj vukojebini (bila to hrvatska,srbija,bosna,.......)

      Pozdrav iz hrvatske i nastavi pisat i dalje,sve je više zainteresiranih za kanadu kao spasom od propasti :)

      Delete
  2. "Mogu da zamislim kako je odsecen covek od one stvarnosti koju je napustio tamo posle jos vise godina provedenih ovde."

    Ja sam dugo, godinama, i dalje pratio šta se tamo dešava, kada su izbori, ko će da pobedi, i bio sam nekako u toku sa nekim bitnijim događajima. Takođe, dugo sam pisao na dva foruma čiji su korisnici bili pretežno iz Srbije. Svako nerazmišljanje o tome odakle sam došao je više bilo posledica svesne odluke i mentalnog napora, međutim stalno sam nalazio sebe kako poredim "ovde" i "tamo" (i uvek mislim "uf, sva sreća da sam ovde").

    Onda, nekako skoro kao da se odjednom desilo, sam primetio da više ne odem na sajt B92 ni jednom u mesec dana. U isto vreme, sve češće sam zaticao sebe kako me strašno (neopisivo!) nerviraju interakcije na jednom srpskom forumu na kome sam još uvek pisao (nije B92 u pitanju). Jednostavno su razlike u razmišljanjima, preokupacijama i stavu prema životu narasle do tačke gde više ni razgovor nije bio moguć. I tada sam odlučio da prestanem da pišem na tom forumu, što verovatno nije idealno za moj srpski (sad ga govorim samo preko telefona, dakle ni sat mesečno, i kad sam nasamo s jednim od dvoje ljudi s kojima se družim a koji znaju srpski ili hrvatski).

    Uglavnom, stvarno mi je teško i da zamislim da sam nekad živeo u Srbiji i da je to bila moja stvarnost. Prilikom poslednje posete (prošlog septembra), imao sam osećaj kao da sam na turističkom obilasku nekog safari parka. Ni trunke od nekog osećaja pripadanja ili "posete mestu odakle si". Ništa. Samo mnogo neprijatnosti i iščekivanja odlaska (uprkos tome što odlazak znači i rastanak s ljudima koje voliš).

    O_o

    E, da. Noćne more o tome kako sam u Srbiji i ne mogu da se vratim u Kanadu (ranije jako učestale) mi se sad ne dese ni dva puta godišnje. ^_^

    ReplyDelete
  3. Zeleo bis vas sve pozdraviti i imaj jedno pitanje za tebe.Ja sam u Torontu vec godinu dana na vork permitu sada sam predao papire za produzetak na jos 2 godine.I naravno zelim da ostanem da zivim ovde.Kad god idem na posao i kada se vracam sa posla imam neki cudan osecaj kao ono jos mesec dva i idem kuci.Pricao sam sa ljudima koji su tu vise od 8 godina i kazu mi da je i njih isto to.Kazi mi kako tako malo placas struju jer nama je racun u zimskom periodu izmedju 250 i 350 dol na mesec

    ReplyDelete
  4. nemam pojma, dali smo neki depozit od 250 dolara koji nam vracaju kad raskinemo ugovor i obavezali se da placamo svakog meseca koliko nam stigne racun, ovog meseca je bio 100$ a plin oko 80, isto i za plin platili smo depozit od 280 i placamo koliko stigne mesecno, uglavnom se grejemo na plin jer je jeftiniji a vodu ne placamo, ako gledas ukupne racune za plin, struju, vodu, iznajmljivanje kotla onda bi verovatno bili oko 300 $, ali mi nemamo toliko stvari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima jedna caka kod hidra ako od njih koristis struju.I ja kada sam dosao u Toronto trazili su mi 650$ depozita jer nemam rekord ali posto je za mene to bila ogroman novac pitao sam ih dali postoji neka mogucnost da ne dam depozit i rekli su mi ovako ,treba sa neta da se skine jedan formular i da se popuni i posalje kod njih. Na tome formularu mora biti broj ziro racuna sa kojeg ce oni direktno skidati novac za potrosenu struju tako da nisam morao platiti depozit.Nadam se da ce nekome ovaj podatak koristiti da ne moraju davati depozit.Veliki pozdrav za sve.

      Delete