Saturday, October 13, 2012

Trazio sam jedan stih...

PS ludo lepljenje pasusa i formatiranje nije moja krivica vec novog blogera koji mi urnise tekst i nikako ne mogu da ga dovedem u red i napravim razmake, bedak. Evo vrlo vrlo korisne stranice za imigrante sa gomilom linkova, hvala autoru, http://www.forum.hr/showthread.php?t=732463 Dugo nisam pisala o hrani, pa rekoh sebi sto da ne, jesen je ionako sezona kada vecina pocne da razmislja o ostajanju unutra uz topli kamin i solju cokolade ili kafe s mlekom, moj favorit nescafe 3 u 1 moze se naci u svi PC prodavnicama i Zehrs samo u etno delu sa kineskim cajevima i na kutijici od 10 kesica pise 2+1 nescafe i nesto na kineskom, kosta 1.99 $.Posto na poslu nemamo kafu, sto je cudno jer vecina firmi ima kuhinje i kafu za svoje radnike, ove kesice mi super dodju za vreme pauze.Doduse imam kuvan obrok tako da se ne zalim, ponesem ponekad salatu koju napravim kod kuce ili voce da razbijem monotoniju, mislim da postoji jedno 20 razlicitih vrsta gotovih salata za poneti koje se mogu kupiti u prodavnicama za manje od 10 dolara, obicno su oko 7, one su savrseni obrok za radnike u kancelarijama jer obicno ukljucuju mesano lisce razlicitih salata, sir,paradjz ili drugo seckano povrce ili voce i peceno pilece belo meso, tako da u jednom obroku dobijete i protein i voce i povrce a mali salatni prelivi u kesicama su besplatni kao i krutoni )komadici zacinjenog tosta) i mozete ih uzeti uz salatu. Moje omiljene salate su Muskoka,Mandarin pine nut, odusevljena sam ukusom semena sisarke u salati sa vocem ima divnu blagu aromu bora i slatke su a masnije od indijskog oraha mada nisu jeftine, kesica od 50g kosta oko 6-7 $, vecina kanadske hrane je relativno jeftina ali posebni "deli" ili fini proizvodi kostaju ponekad duplo ili troduplo, poredjenja radi obican mocarela sir u tablama na snizenju cesto moze da se nadje za 3,4 ili 5 $ a tabla regularno kosta 6,7$ i ima 450g, 200g Bri sira kosta 8 do 10$ a 100g parmezana u komadu kosta 15 do 17 $, sve sto je u deli odeljenju ili je evropska roba iz uvoza je malo skuplje :)ali zato ima lepih stvari iz celog sveta koje vredi probati.Najpopularnija salata ovde je definitivno Cezar i BLT, sto je skraceno za bacon, lettuce, tomato, jos jedna koju obozavam jer volim da mesam slano i slatko je Apple Pecan... Jesen je takodje sezona bundeva i jabuka, na moju veliku zalost jos nisam iskpala nijedan pick your own apples rasadnik u okolini ali smo zato proveli divan dan na farmi bundeva u komsiluku, http://www.naumanfarm.com/ odusevljena sam koliko se lokalni farmeri trude da sacuvaju moje divne heirloom stare vrste koje su ljudi cenili vekovima tako je ova farma preko Seedsavers exchange uspela da uzgaji preko 50 vrsta bundeva iz celog sveta, naravno da sam dosla kuci sa bar 10 vrsta od kojih smo nekima vec odusevljeni a neke i nisu nesto zablistale...za one koji dele ljubav prema biljcicama pogledajte prodavnicu mojih idola Jere i Emilee Gettle, http://rareseeds.com/ Ovde sam prvi put probala corbu od bundeve i obozavam je, pravili smo picu od bundeve, njoke od bundeve i naravno klasika bundeva u pleku sa slaninom i krompirom, e da ima i hleb od bundeve i cupcakes od bundeve sa krem sirom i przenim semenom bundeve, u biblioteci sam pronasla citave knjige posvecene ovom povrcu zajedno sa receptima i polako idem redom :)) Moj favorit je zasada Grey Ghost, divna slatka bundeva tanke plavicaste kore sa skroz mekanim mesom koje je kao pire bez ikakve teksture i idealno za corbu ili testa.Dole je na slici :)|
Moja koleginica kineskinja stalno donosi neke zanimljive stvari tako da sam dosad probala kineski keks od luka, koji verovali ili ne ima isti ukus kao pita od praziluka ili burek od luka, cips od morske trave koji opet ima isti ukus kao przene girice i susi koji definitivno nije nesto sto mi se dopada, iako ovde dosta ljudi tvrdi da je susi nesto specijalno nisam odusevljena, i usput japanski ekvivalent renu wasabi je bio mnogo mnogo jaci nego sto sam ocekivala hahaha Napravila sam gomilu divnih jesenjih fotki i uzivacemo jos vrlo malo u lepom vremenu jer su nocne temperature vec pale ispod nule i grejanje radi od prosle nedelje, danas je grozan kisan dan bez neke namere da se vreme promeni u toku nedelje.To me nije sprecilo da trknem do pijace i pokupim sta mi treba,bebac je cak uspeo da ugrabi jedno jahanje na konju i siti smo se nasmejali na njegov komentar, Me- Did you have fun riding the horse? Alex- yeeeaaah, no...the horse is bumpy. Ja - jel bilo zabavno jahati konja? Aleksa- paaaaa, ne, konj je truckav. Od kad smo svi van kuce po ceo dan frizider je non stop pun i jedva da nesto od hrane potrosimo tako da se i nedeljni pazar znatno smanjio, obicno mesecno potrosimo u rasponu od 800 do preko 1000 $ na hranu i sitnice za kucu ali proslog meseca bili smo ispod 800 tako da se oseti da jedemo samo jedan obrok nedeljno kod kuce.Pretpostavljam da ce isto vaziti i za racun za grejanje s obzirom da odemo u pola 8 a dodjemo uvece u 6, ali dobra stvar je sto ovde grejanje i nije neki problem jer ako se grejete na plin racun u zimskom periodu bude oko 70 ili 80 $ za celu kucu sto je mozda jedna dnevnica, ako se grejete na struju bice preko 100 $ jer je struja malo skuplja ali opet to je malo vise od jedne moje dnevnice, kada uporedim to sa racunom moje mame koja ima veci racun za grejanje nego primanja za ceo mesec ne zalim se. Sutra idemo sa drugarima u obliznjiCambridge butterfly conservatory u obilazak i na kaficu, a kako vreme postaje sve vise "kanadsko" napravili smo strateski plan zatvorenih desavanja u okolini, galerija, muzeja, igraonica, restorana i ostalog za naredni period.Dok ne napravim nove zanimljive slicice evo izbora sa farme :) Najpoznatija dzinovska ludaja Atlantic giant je rodom iz Ontarija, tacnije Winsdora, i pripada vrsti Severno Americkih bundeva, seme je poreklom sa farme sad vec pokojnog Howarda Dilla koga su u gradu zbog toga prozvali kralj bundeva :) http://www.howarddill.com/

1 comment:

  1. Post je da ti pođe voda na usta :) U to ime pogledaj http://www.okradio.rs/vesti/lokalne/dzinovske-deda-tomine-tikve_23175.html

    ReplyDelete