Tuesday, November 30, 2010

Egzotika i tako to...


Danas nisam mislila da pisem nesto posebno posto mi je rodjendan i hocu da lenstvujem malo, pa cu se ograniciti na lako stivo o egzotici i klopi.Pored otprilike 100 nacija sirom sveta ponuda svezeg voca i povrca i gotovih jela je fantasticna i prilicno egzoticna mada su najpopularnije azijske kuhinje i hrana moze se naci gotovo sve od sunki, pecenice, cvaraka i rostilja do jezivog duriana.Za one koji ne znaju, izuzetno smrdljivo, nepopularno i zabranjeno na javnim mestima azijsko voce.
Kada smo usli u prodavnicu zapahnuo nas je miris koji ne mogu drugacije da opisem nego gori od smrada jutro posle studentske zurke, a evo i zasto, poslednja na kojoj sam bila pravljena je u staroj vlaznoj kuci od naboja u kojoj su se mesali mirisi vlage budji i prilicno lose zagorele hrane koja danima nije ciscena sa ringli, dodajte tome mirise onog sto se desi kada neko previse popije pa ne uspe da zadrzi i mirise gomile smrdljivih patika i neopranog studentskog vesa pomesajte sve sa belim lukom i dobicete nesto priblizno aromi durijana...a ona se sirila citavom prodavnicom bez pardona iako je to voce zabranjeno na vecini javnih mesta a posebno u avionima i ostalom javnom prevozu.
Naravno u kineskoj prodavnici ima svega i svacega, nekih 12 vrsta pecuraka od sampinjona do shitake i enoki, 10tak vrsta dinja i bundeva od kojih sam probala acorn ili pepper squash i spaghetti sqash i obe su lepe na svoj nacin.Acorn ima ukus kao nasa bundeva samo meksu i finiju teksturu i slatka je, spaghetti ima meso koje se lista na trake nalik spagetima i slankast mesnat ukus, pecem je kao kromir u ulju i solim i zanimljiva je za grickanje.Na slici je pepper ili acorn s.








Evo nekih stvari koje su u ponudi po prodavnicama, nazalost vecini je i cena egzoticna :): papaja (totalno precenjena nista posebno, nesto slicno bundevi),crveni i zuti mango-oba su super, cactus pear, razne vrste dinja,lychee (ima ukus sirupa od crnog grozdja ja ga bas volim),dragon fruit, star fruit ili karambol,winter melon, razne vrste rotkvica i tikvi,shitake, enoki,bukovace,vrganji,seme lotosa, seme sisarki,aloja, listovi banane, 3 do 4 vrste banane ali nemojte ih kupovati osim zutih razocaracete se, physalis, borovnice i ostale bobice jer u svako doba godine ima malina, jagoda kupina i tresnji u rasponu od 3 do 5 dolara za pola kilograma, 3-4 vrste grozdja po slicnoj ceni,avokado (koji mi se ne dopada jer je jako mastan, podseca me na lepak sa ukusom badema koji smo kao klinci imali u zabavistu),zuti i zeleni kivi,ananas, kokos, pomelo,limete,marakuja ili passion fruit,japanske jabuke ili persimmon,kumkvat, nar, smokve, djumbir, tamarind,limunova trava, a od povrca zuti i rozi karfioli, ocra, kineski grasak,kineski patlidzan,razne vrste paprika od bele do ljubicaste,sve u svemu previse toga da bih sve opisala.
I sve se moze naci sveze u velikim prodavnicama zajedno sa svim zacinskim travama, persunom, mirodjijom, bosiljkom, koreandrom, svezim klicama soje i drugog zrnevlja i mladim lukom.Etnicke prodavnice kao kineske ili indijske imaju siri izbor proizvoda sa svog podrucja.Probala sam sushi nije mi se svideo ali zato onigiri i bento obozavam, onigiri su japanske kuglice od pirinca a bento je japansko ludilo ukrasavanja hrane na zanimljiv nacin ukucajte bento u google images i videcete :))
http://www.google.ca/images?q=bento&oe=utf-8&rls=com.yahoo:en-US:official&client=firefox&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi&biw=1280&bih=619







Cactus pear i dragon fruit, ispod su lychee i papaia




8 comments:

  1. Obozavam voce, ove slicice su me bas zainteresovale i jedva cekam da probam te nove egzoticne ukuse. U Kraljevu danima duva snazan i hladan vetar, pa slabo izlazimo iz kuce, zato redovno pratim sve sto je aktuelno u tvom zivotu, a sto zelis da podelis sa nama. Tako znam da ti je rodjendan i sa malim zakasnjenjem cestitam ti od srca i zelim da sledeci proslavis u punoj kuci prijatelja, sto ne sumnjam da ce biti. Ako Bog da, pa i ja budem medju njima.
    Htela sam da te zamolim za misljenje, ako i kada budes imala vremena, napisi sta je po tvom iskustvu najbolje da uradimo da bismo ubrzali dolazak. Nije nam bitna provincija, dolazi u obzir sve samo da moj muzic nadje posao. On je po obrazovanju ptt tehnicar, zavrsio je saobracajnu "Pinki" u N.S. Radio je i radi jos uvek u posti u Kraljevu, ali je celog zivota sa ocem radio poslove zavarivanja, pa kada smo videli da su zavarivaci trazeni u Ca, resio je da zavrsi formalno obuku. Sada ima medjunarodno priznat sertifikat zavarivaca tzv. TIF ( barem se tako cita, pise se drugacije sa onim francuskim "genglama")Dvomesecnu obuku je zavrsio u institutu Gosi i zbog nje smo se uvalili u kredit jer je kostalo oko 2000e. Ielts jos nije polozio, mada smo odavno odvojili novac za tu stavku i prikupili neophodnu literaturu. Na osnovu zvanicnih sajtova vidimo da ima dosta posla za zavarivace, ali se on ne usudjuje da posalje dokumentaciju dok je ne kompletira. Jedino sa aranziranim zaposlenjem mozemo se nadati onim 67 poena, pa da konacno posaljemo aplikaciju.
    Da li se mozda secas da li je bilo ovakvih primera od kada ste u Ca ili ranije, sta da se radi, ko da se zove i koliko ce to u najbolju ruku da potraje? Moj Zeljko je spreman da se osloni na sebe u pocetku, da proba prvo on da ode sa radnom dozvolom, ukoliko je to kraci put. Kasnije bi dosli Ilija i ja.
    Ako i kada stignes napisi neki odgovor,

    HVALA!!!

    ReplyDelete
  2. Srecan rodjendan zemljakinji i pozdrav iz Vankuvera!

    ReplyDelete
  3. Moj kolega sa posla ide porodicno, potrajalo je dok ga nisu zvali prvi put u ambasadu ali kaze da je njegov zet tri godine tamo-radi kao vozac, a porodicu jos nije uspeo da odvede. Mi bismo hteli porodicno da odemo, ali ni mi necemo aplicirati dok suprug ne zavrsi kurs.... Zelim Vam srecu kao i nama pa da se jednog dana nadjemo u Kanadi na kafici :)

    Tanja, sjajna si sa postovima :)
    A bento... Kako mu odoleti...

    ReplyDelete
  4. bashinice stvarno nemam iskustva sa tim zanimanjem ali ono sto znam je da Provincial Nominee programi imaju dobru prolaznost za vecinu struka, npr Manitoba ili saskacevan, ako nemate dovoljno poena ovako ja bih pretrazila PN programe jer je ponekad lakse uci u njih nego u ovaj kojim smo mi dosli.

    ReplyDelete
  5. hvala na cestitkama i pohvalama, trudim se da ne smaram :)

    ReplyDelete
  6. Srećan ti rođendan!!! Jeste da je sa zakašnjenjem,ali sam mišljenja da za lepe želje nikad nije kasno. Samo napred i sve najbolje!!!
    Mitrovčanka

    ReplyDelete
  7. Hvala obema, pokusacemo preko PN programa, ako u medjuvremnu nesto drugo ne iskrsne.
    POZDRAV IZ KRALJEVA!!!

    ReplyDelete
  8. Meni lici ima ukus kao grozdje i cesto ga kupujem (kad imam priliku)...ako nadjes kupi kivano, ima cudan ukus, meni licno nesto izmedju banane i kivija (kora mu je zuta, ima kao neke bodljice po kori a unutrasnjost zelena). Puno pozdrava iz NS-a ;)

    ReplyDelete