Tuesday, December 21, 2010

U ordinaciji...

Kako se lako covek navikne na bolje...
Spremamo se za praznike i da odemo malo i obidjemo prijatelje koje smo ovde stekli od kad smo dosli, u toku ovih desetak dana oko Nove...ne znam kako cemo je proslaviti ovaj put s obzirom da smo prosle dve prespavali ali videcemo.
Bas sam se vratila od lekara, prethodniih par puta kada sam bila sam cekala svaki put sat dva da me primi iako je cekaonica bila prazna i to me je strasno nerviralo.
Ustvari nemam nikakav razlog da idem nego je doktor s obzirom da sam mu novi pacijent naredio citav niz testova i snimanja da mi urade sistematski.Jednom godisnje rade kompletan pregled svega zivog i arsenal labaratorijskih testova, naravno uz vasu saglasnost ,morala sam da potpisem da pristajem na svaki taj pregled, nisam imala kome da ostavim aleksu pa sam i njega vukla sa sobom non stop, jadnik vec zna kad krenemo uz ulicu da ce sledecih 3 sata provesti u kolicima.On je svoj pregled prosao za pola sata i sad je miran. Pre dva dana sam dala 11 ampula krvi za testove i jos nisam smela da jedem, kad sam videla da mi indijac koji je radio ne vadi iglu vec samo hvata nove ampule i puni u sali sam rekla :daj ostavi i meni nesto! on se smejao. Non stop mi se kao vecina indijaca i kineza obracao sa my friend, sto mi je malo smesno ali ovde je ustaljeno.
Danas su odradili nekoliko pregleda, 2 ultra zvuka stomaka i rendgen kicme i tela u roku od nepuna 2 sata, za to vreme aleksa je dezurao pored mene u kolicima i cutao i jeo smoki.Zao mi je sto ga tako cimam ali sta da radim.Dobra stvar je sto sam sve obavila na jednom mestu bukvalno iduci iz sobe u sobu i sto su sve obavili vrlo brzo.Rezultati ce biti za par dana kada treba da ih prodiskutujem sa svojim doktorom.Cemu svi ti testovi cu verovatno saznati, sto se tice rendgena kada me je pitao da li imam neke bolove rekla sam da me jedino ledja bole, i to otkad se ovaj mali rodio, ali svaka zena zna da je taj bol dozivotan dok god ne mozes posteno da se odmoris i dizes na jednu ruku 15 do 30 kg iz mesta, od trudnoce pa na dalje mislim da nije prosao nijedan dan da me ledja nisu makar malo bolela ali ponekad se toliko okupiram drugim stvarima da ni ne primetim da me bole, tako da mi je to normalna pojava i pored toga sto vezbam i krecem se non stop.Medjutim doktor je odmah naredio da se uradi rendgen zglobova karlice i rendgen kicme, za svaki slucaj, kao i ultrazvuk unutrasnjih organa...bar cu videti da li mi nesto fali, mada se nadam da je sve ok ko i dosad.
Svake godine do pretprosle sam prolazila isti ovaj pregled samo malo "siromasniji" u srbiji, zbog posla, i placala ga izmedju 2 i 3 hiljade dinara, da ne spominjem da sam morala da ga obavljam u bar razlicite 3 ustanove i da potrosim isto toliko dana da ga zavrsim.Vadjenje krvi,urin,ocni,ekg,fizicki,ultrazvuk,rendgen,pap,mamogram i jos neki pregledi sve se ovde radi u jednoj ustanovi koja ima svoje mini ordinacije i labaratoriju i iz mog iskustva relativno brzo,mada je danas bilo prilicno puno penzionera za vadjenje krvi i druge preglede, osim toga u okrugu od kilometar i po oko zgrade imam 3 ovakve kompletne zdravstvene stanice i bezbroj apoteka.
Osoblje je bilo MAKSIMALNO ljubazno i fino, cak su malo cuvali bebca dok su me snimali rendgenom, i dok sam im se izvinjavala na neprijatnosti sestrica mi je uz osmeh rekla ali madam mi smo ovde zbog vas, mi smo vise brinuli da ce vama biti tesko da ostavite dete nego sto nam je on smetao...jos jednom sam im se zahvalila i izasla a da niko nije duvao, kolutao ocima i siktao na mene.Mislim da je ovo prvi put da sam izasla od lekara bez ikakvog neprijatnog osecaja i stida zbog ne znam ni sama cega, da ides do lekara bez zebnje i izadjes sa osmehom to je novo za mene.
Niste u obavezi da odaberete porodicnog lekara, mozete ici kod bilo kog i zakazati telefonom kad vam je potrebno, ja sam uzela porodicnog jer sam mislila da ce tako biti bolje za aleksu i da cu lakse doci na red kada mi bude trebalo...postoji 24 h sluzba preko telefona koju mozete pitati sta da radite ako vam nesto nije dobro, imate pravo da odete direktno u bolnicu ili urgentni ako smatrate da je potrebno, prakticno nema komplikacija da vas neko primi ili pregleda osim visecasovnog cekanja.Za decu postoje dezurne afterhours klinike koje primaju samo njih bez cekanja i u bilo koje doba posle 6 uvece.
Porodicni lekar je u obavezi da vas po potrebi posalje kod strucnjaka npr. dermatologa ili ginekologa, ali ne morate da cekate na njega mozete i sami da zakazete i odete gde god mislite, samo morate da svuda nosite magicnu zdravstvenu karticu sa sobom.Kanadsko zdravstvo cak placa i odredjene estetske operacije, neke zubarske usluge i lecenje akni i oziljaka sto sam se bas iznenadila kad sam procitala.U svakom slucaju uvek se informisite na sta imate pravo kada su zdravstvene usluge u pitanju.
Kad pogledam imam 2 velike prodavnice sa svim namirnicama i stvarima za kucu, odecom itd 600m od zgrade, u trznom ima restorana, frizera,dolar shop, automehanicar, poljska prodavnica,apoteka i posta...pored ima igraonice u science centru za bebca i biblioteku za mene i sve mi je na 10 minuta pesaka, jedino do lekara ima 15tak.Prakticno ne moram ni da izadjem iz ulice jer imam sve na jednom mestu, a u zgradi bazen i teretanu.Ispred zgrade imamo mali park a veliki je 300m niz brdo i proteze se 4km u oba pravca...
Kao sto rekoh na bolje se covek jako lako navikne, i svakim danom mi se sve vise dopada sto sam ovde.
Moja baka me stalno pita isto, jel vam dobro tamo, jel bolje nego ovde, jer onako kako ste se nadali...svaki put joj kazem isto, jeste bako, prosli smo i bolje nego sto sam se nadala jer sam bila spremna za najgore,aca radi u struci za pristojnu platu imamo sve sto nam je potrebno na dohvat ruke idemo polako napred i bice jos bolje.Nema u nama trunke kajanja sto smo ovde i to je najbitnije, jer nas to cini sretnima i pomaze da se izborimo sa onim sto nailazi.
Nista odande mi ne nedostaje, niti ce ikad verovatno, jer je ovde sve duplo lepse, jedino mi nedostaju porodica i prijatelji ali to je normalno a posto se dobar deo njih najavio za sledecu godinu nece nam biti dosadno :)
Mislim da polako pocinjem da shvatam zasto svi bez obzira na boju koze i poreklo imaju isti odgovor kada se pomene pitanje kakva je Kanada?
"This is a beautiful country, we love Canada"


Aleksina nova omiljena pesma,i posle nje omiljeni violinista i kompozicija moje mame , uzivajte









4 comments:

  1. Pročitala, odlično :)
    Imam i jedno pitanje. Da li ti imaš zdravstveno osiguranje preko supruga ili te preglede koje si radila pokriva osnovno osiguranje koje ima svaki imigrant kada dodje, odnosno posle tri meseca od dolaska?

    Odlično pišeš, samo tako nastavi...Ovaj blog bi jednom mogla da pretvoriš u knjigu (priručnik za imigrante)... :)
    Pozdrav !

    ReplyDelete
  2. Moja zdravstvena kartica od drzave pokriva sve.
    Aleksa i ja imamo i dodatna osiguranja preko muzeve firme ali ih jos nismo koristili, i ne znam kako to ide ali znam da sta god ti treba odes sa karticom koju imas i to je to.

    ReplyDelete
  3. Pa to je super! Hvala na odgovoru.

    Ja imam još neko pitanje. Vezano je za vozačku. Ja stižem u Kanadu, Ontario, Windsor sredinom januara, pa me zanima šta mogu da ponesem odavde.

    Prvo,ta potvrda iz mupa o tome da nije bilo prekršaja, da li je to normalna potvrda koju mogu da ti daju, jer sam davno pitala i rekli su mi da ništa ne mogu da dobijem.
    Drugo, potvrda iz konzulata, da li može da je zameni neka potvrda odavde i da li ste morali da idete lično po nju u Toronto?
    Treće, da li se naši prevodi vozačke i drugih papira vezanih za to priznaju u Kanadi?

    Hvala unapred, pozdrav i srećni praznici !!!

    ReplyDelete
  4. Ovi papiri ti znace samo ako imas plan da kupis kola i dobijes kanadsku dozvolu u smislu da smanjis cenu osiguranja, medjutim nijedan od tih papira ti nije bitan ako nemas kola i ako nisi osigurana kod osiguranja koje priznaje ove papire,bitan papir je onaj koji vadis u konzulatu i ne moras da ides licno vec mozes da ga dobijes i postom, da si vozila u srbiji vise od nekoliko godina da bi mogla ovde da polazez za full G.
    Nijedan nas prevod se ne priznaje u kanadi, samo kanadski prevod.
    Mup moze da ti izda tu potvrdu na tvoj zahtev, ali necu komentarisati funkcionisanje birokratije...i meni su 100 puta rekli da nesto ne postoji da bi me skinuli sa vrata.

    Da skratim nijedan od ovih papira ti ne treba ako osiguranje za kola ne insistira da ih nabavis da bi se izborio za povoljniju cenu, jedino ti treba dokaz o voznji od konzulata.

    ReplyDelete