Saturday, January 15, 2011

Sneg **********

Nije da se bas nista ne desava ovih dana ali praznici su prosli, zivot se vraca u normalu i uglavnom smo zavejani jer ponekad ume da padne i po 30 cm snega za dva dana i nema sanse da mrdnes osim kolima.Doduse svaku noc se trude da ociste i trotoare i puteve ali ujutru opet napada taman dovoljno da ne mogu da guram kolica a bebac jos nece da saradjuje kada ga vodim za ruku, ima preko 15 kila i ne pada mi na pamet da ga nosam okolo ledja mi otpadose, u zadnje vreme se malo navikao ali cim vidi dugme ili sijalicu gotovo je po njemu mogli bi citav sat da visimo na semaforu i pritiskamo dugmice za prelazak na opstu "radost" vozaca koji ionako mile po losem vremenu.
Nekim acinim kolegama treba i po 2 sata do posla i jos vise od 2 nazad jer kad svi krenu kuci u isto vreme na inace brzom auto putu mozete nonsalantno procitati knjigu i popiti kafu ili odgledati film dok se pomerite pola kilometra, a jos kad pada sneg...secam se da sam se cudila pre par godina kada mi je devojka iz svedske pricala kako ona putuje na posao nekih 160 km na slican nacin, ja jesam putovala dosta do posla ali najdalja relacija mi je bila 20tak km a to nije ni blizu ovom gradu u kom jedna ulica ima preko 100km, zato sam sretna sto smo upotrebili logiku da je bolje da nadjemo posao pa onda stan u blizini jer posle 12 sati pred ekranom i za telefonom ko jos zeli da provede 2 u kolima? Ne karikiram to za radno vreme, ono je od 9 do 6, ali aca nikada jos nije dosao kuci pre 7, a obicno dolazi i kasnije, vecera i opet sedne da radi od kuce...i verovatno ce morati jos vise, ne zato sto ga neko tera ili placa nego zato sto mora da se trudi duplo vise nego kanadjanin rodjen i skolovan ovde da dokaze da nesto vredi, svaki indijac ili kinez koji dodje duplo je vredniji i revnosniji od svih odavde jer mora da se opravda i da uspe, zna da nema nazad i da nema nikog da mu pomogne ovde ako sklizne, isto tako zna da ako ti je pruzena sansa uhvati je sa sve cetiri i ne pustaj.
isto tako smo odmah saznali da je ova godina za ucenje, od januara se opet sve okrenulo na to da ja moram da resim svoje probleme a on da uci za drugo radno mesto ako zeli da napreduje, to znaci manje piskaranja na netu a vise na papiru.Moracete da mi oprostite ali dala sam sebi zadatak da ucim i verovatno ce se blog svesti na jednom nedeljno ili takvo nesto kad stignem...zao mi je ali jednostavno moramo napred a ima toliko puno posla i ucenja.
Imali smo goste ovih par vikenda i lepo smo se proveli, ipak dani pocinju da lice jedan na drugi kako samo zimi umeju.Necu da gnjavim sa pricama o losim navikama i komsijama, danima nismo mogli da disemo od smrada vutre u hodniku, nocas su pravili zurku u stanu iznad do 6 ujutru...jedva cekam da se opet selim negde u neki mirniji kraj a mislila sam da mi je dosta selidbe za ovaj period...stvarno mrzim metropole, kad si mrav u rupi od 5 miliona mrava zivot uopste nije zabavan niti mozes da se pravis da to ne utice na tebe, mozes da se pretvaras kao mi i da ceznes za nekim mirom koji je godinama daleko od tebe i u nekom drugom gradu, jedina uteha mi je sto znam da ce doci i taj momenat ,bar ako se ja pitam.
shvatila sam i zasto ljudi koji stignu nestanu sa foruma i neta, posle nekog vremena svet tamo dole *a ne znam zasto je srbija tamo dole)_prestane da biva bitan i da postoji za njih tj nas, ni vesti ni novine nista ne postoji a cela prica o tamo ostaje daleko iza nas jer se vidik grana u hiljadu novih prica, prepreka, problema i resenja koja moraju da se odrade sad i odmah i ovde...

7 comments:

  1. Zasto je Srbija "tamo dole"? Iako su na slicnoj geografskoj sirini, pretpostavljam da je zbog zemljine ose koja je pod uglom, Kanada ima ostriju klimu nego Srbija tako da se ljudima cini da zive dosta sjevernije, a Srbija je na jugu :o). E sad, sjever je "gore", a jug je "dole" pa ti to valjda daje sliku zasto je Srbija "tamo dole" ;o). Ja vise volim da kazem "stari kraj".

    ReplyDelete
  2. sto se nas tice kod nas je tako i ovdje sa svakim novim poslom, s tim sto radno vrijeme pocinje u sedam ujutru i zavrsava se u 7, 8 ili 9 uvece i opet se nesto raducka... hocu da kazem da nema to veze toliko sa tim sto si dosao iz drugog kraja svijeta vec sa cinjenicom da radis novi posao.. kao sto rekoh kod nas je tako sa svakim novim poslom, a moj muz ih mijenja jednom u 14 mjeseci, svaki put napreduje i svaki put sve iz pocetka,ekstra napori, dokazivanje... i taman se sve unormali on opet nadje novi posao i sve tako. ja s druge strane imam drzavni posao sa fleksibilnim radnim vremenom, odmorima i ostalim i naravno dosta manjim primanjima, ali zato imam bebca i te obaveze. sustina je da je danas svuda tako, rad, rad i samo rad...

    jaca

    ReplyDelete
  3. Draga naša silycat!

    prvo moram naglasiti činjenicu koju ti često ponavljaju:ti si pravo otkrovenje i osvježenje za sve potencijalne kanadske imigrante sa prostora bivše države!Moja porodica je iz Sarajeva i godinu dana smo u procesu skilled worker imigracije!Sve do čitanja tvog bloga,ova naša "kanadska priča" je bila samo magloviti nagovještaj dijela slagalice koju smo pokušali sklopiti.
    Čitanjem tvojih redova,mnoge praznine su popunjene i vjeruj mi da si mnogima ulila nadu da postoji komadić zemaljske kugle gdje se "normalni i nacionalno neopterećeni"balkanski naraštaj može uspjeti skrasiti.
    I još jedna stvar se desila:čitaju te i revnosno prate populacije iz svih bivših republika.Znam pouzdano da je mnogima,kao i mojoj porodici,dnevna rutina provjeravanje tvojih novih postova i komentarisanje istih uz dnevnu kaficu.Tvoj "Balaševićki"smisao za humor i revnosno opisivanje najsitnijih detalja kod svih novonastalih situacija je stvar koja je već brendirana kao vodič za nove imigrante koji su na jednom mjestu "step by step"dobili tako neophodne upute.
    Do sada sam imala desetke pitanja koje nisam postavljala jer sam bila uvjerena da ćeš u nekim od narednih postova,pisati baš o njima.I bilo je tako.Vaša je situacija vrlo slična našoj,ali se nadam da ćemo mi malo ranije stići u Kanadu,nego vi.Naime ,prije mjesec dana poslali smo dopunu dokumentacije u visa office u Beču i očekujemo u sljedećih par mjeseci odgovor,nadamo se pozitivan.U ovih godinu dana je bilo toliko mogućih i nemogućih komplikacija,da smo samo sa velikom snagom želje za novim početkom,istrajali u svemu.
    Draga Silycat,želim ti odati priznanje i reći da je baš tvoj blog bio taj svetionik koji nas je držao na ovom pozitivnom kursu.Zbog toga sam odlučila danas da ti se javim,jer u tvojim redovima ćutim nagovještaj nezadovoljstva,jer se Aca,poput svih newcomersa,mora duplo više dokazivati.
    Samo pomisli koliko je mjeseci morao raditi u Srbiji da zaradi sadašnju mjesečnu platu i da li bi ikada imao takvu šansu za napredovanjem koja se temelji na trudu,a ne na "štelama".
    Vi ćete uspjeti,to je tako očigledno!Zapravo vi ste već uspjeli jer ste svojim primjerom dali nadu mnogim porodicama koje žele živjeti "normalnim" životom neopterećeni balkanskom malograđanštinom!

    Veliki pozdrav iz Sarajeva od Nejre !

    ReplyDelete
  4. zdravo kako bi trebao da izgleda cv za jednog vozaca u kanadi? pozdrav

    ReplyDelete
  5. trebao bi da bude kratak 1 ili 2 stranice, da sadrzi hronoloski radno iskustvo , potom dodatne vestine i opis karaktera ima dosta primera na internetu ali postoje sluzbe koje to besplatno rade u okviru doseljenickih organizacija kao sto je setlment org ili ymca i druge, naravno neophodna je kanadska vozacka i ako je moguce kanadsko iskustvo...e da treba napomenuti i vrste vozila koja si vozio ili kojima znas da upravljas i menjace, jer su ovde maltene sva kola automatska i ponekad poslodavac posebno trazi znanje za voznju sa manuelnim, ili za neke osebne kategorije vozila itd...vidi na google :)

    ReplyDelete
  6. Zdravo,svima..Procitao sam zanimljive stvari na ovom forumu i sada ja imam jedno pitanje za silycat,svidja mi se nik name :) Zeleo bi da se trajno preselim u Kanadu,da zivim i radim tamo,e sad kako ???

    ReplyDelete
  7. sve je ovde http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/index.asp

    ReplyDelete