Friday, January 21, 2011

Sqall


slika je sa ovog bloga gde mozete videti neke slicice zivota u torontu pravih kanadjana :)
ps u pitanju je istopolni par, 27 godina zajedno...
http://tomatoesfromcanada.blogspot.com/


Danas smo imali cast da osetimo sta stvarno znaci sqall,ubuduce kad cujem tu rec na prognozi ne izlazim napolje.
Vetar koji siba svom snagom na minus 6 i nosi majusne cestice poluotopljenog snega koje ti se lepe za lice i kozu i peku kao hiljade iglica, ruke ne osecas a oci su ti pune suza i vetar je gde god da se okrenes neumoljiv i jeziv.Vilica ti se ukoci od hladnoce i dodje ti da places jer ne mozes ni napred ni nazad, kolica su se zaglavila u meki sneg i bljuzgavicu bebac urla a ja moram do lekara na razgovor...uzas jedan od vremena.Posto su jos pre nekog vremena stigli rezultati tog rutinskog pregleda za nove pacijente a ja sam odlagala posetu jer znam da mi nije nista i da nemam razloga da idem po lekarima plus u sezoni gripa da pokupim nesto tamo dok cekam, konacno im je dojadilo i rekli su da dodjem danas da zavrsimo s tim, i tako sprzio nas je vetar, oboje smo crveni ko rakovi.
Pre podne su zatvoreni mnogi putevi, bilo je gomila udesa i od tog belog vetra bukvalno nevidis ispred sebe, posle 3 popodne sve je nestalo kao rukom odneseno i sinulo je sunce kao da se nista nije desilo, obican zimski dan...
.......................................................................................
POkusavam da pronadjem neki program od godinu dana, kurs ili nesto sa vecernjim casoovima i po povoljnoj ceni za neki posao koji se ovde trazi. Dosad sam skontala da su uvek aktuelne 2 ili 3 stvari, zdravstvo, informatika i kancelarijski i bankarski poslovi tipa sluzbenik ili racunovodja itd.
Cene kurseva krecu se od 3500 cad do 8000 po semestru zavisno od skole i vrste kursa.Posto svaka skola ili koledz formira svoj cenovnik ne mogu da generalizujem jer su cene vrlo razlicite.Meni bi najvise odgovarala opcija od jedne godine, to je 2 semestra sa po tri predavanja nedeljno uvece od 7 do 10 i subotom, mada izbor je vrlo uzak i sumnjiv, u smislu da ne znam sta bi radila sa kursem animatora ili kriminalnog ponasanja.Razlog je to sto su kursevi ovog tipa osmisljeni za ljude koji vec rade u struci ali hoce da se doskoluju i kreirani da odgovaraju kao dopune odredjenoj struci ili profilu koji ja nemam i treba tek da "osvojim".
Nemam mnogo vere u to da ce biti nesto od mojih diploma, bar ne dok smo ovde mada cu pokusati i sa tim nesto da uradim, Toronto godisnje primi 100 hiljada emigranata, trecinu koja dodje u zemlju, ovde su i taksisti prakticno magistri...
Ima jos jedna stvar, saznala sam zasto su moji stariji profesori govorili da sve lose dolazi sa zapada, mada se to tamo tek pocelo siriti odskora...i ovde je gomila instant koledza mahom iz Usa koji ti za godinu dana uzmu gomilu para za predavanja sumnjivog kvaliteta i daju certifikat koji mnogima nije opravdao ulozeno.Bar 3 non stop reklamiraju na TV, pogledala sam im sajtove, nista posebno a onda sam slucajno trazeci preko gugla naisla na niz negativnih komentara, pricama o prevarama i nezadovoljnim studentima i tuzbama, ovo se mahom odnosilo na trios ili everest kako se sada zove koledz mada verovatno ih ima jos.Jako lici na pricu sa onim nasim tamo bk i instant menadzmentom, das pare dobijes diplomu i sta onda?
Dobra stvar je sto na vecini oglasa za posao ne traze posebnu skolu , nego mahom pise neka skola ili odredjeni stepen obrazovanja, ali opet ne bih da dam pare na glupost...pogotovo sto to nije mala suma.
Kad sam kod toga, ovaj sajt (preko njega je i aca nasao posao) vam je majka za Kanadu, osim toga ima i posebnih sajtova koji nudi poslove tek pridoslim emigrantima,nisu sjajni ali cisto da se prebrodi zacarani krug sa kanadskim iskustvom, nekome ce mozda doneti srecu kao nama.
http://www.jobbank.gc.ca/Intro-eng.aspx
http://www.hireimmigrants.ca/how/5
Eh, jedan u nizu paradoksa ovde, da bi radio u Kanadi moras da si radio u Kanadi...isto je i sa diplomama uvezu diplomirane lekare i sestre koji onda moraju nazad u skolu i ne mogu da rade ovde, ili ja ili bilo koji sretnik koji nije hemicar, informaticar ili nesto slicno...zato kazem nijedan sistem nije savrsen.
Ali to je vec klasika, stara prica da se ne ponavljam, nekome ocigledno to odgovara jer kako brzo menjaju zakone i poreze ovo su mogli da srede za 5 minuta jednostavnom promenom akreditacija, samo onda bi fakulteti izgubili toliko puno para....
Postoje krediti za studente https://osap.gov.on.ca/OSAPPortal, i neke olaksice za novodosle ali kada se odlucite na taj korak internet ce vam biti najbolji nacin da saznate sta vas zanima, evo nekih linkova...
http://www.icascanada.ca/home.aspx#
http://plar.org/
http://www.utoronto.ca/
http://www.toronto.ca/quality_of_life/universities_colleges.htm
http://www.settlement.org/sys/faqs_detail.asp?faq_id=4001174
http://www.cnmag.ca/current-issue/948-more-bridges-for-immigrants

Umorila sam se, toliko od mene za danas...sredio me ovaj sqall :)
Gallery: Jan. 28 snow squalls

3 comments:

  1. Zdravo, ja sam redovni citalac tvog interesantnog bloga ponajvise zato sto sam i sam bio u procesu iseljenja u Kanadu i naravno redovan gost na forumu krstarice.

    U medjuvremenu sam dobio ponudu za radnu vizu u Australiji tako da sam vec sest mjeseci ovdje sa suprugom. Od Kanade smo odustali - poziv za ljekarski smo dobili 20 dana prije polaska u Australiju.

    Jedna od interesantnih stvari/razlika u skilled migrant procesima je sto u procesu iseljenja za Australiju skill assessment rade neke vrste cehovskih institucija, a kad od njih dobijes akreditaciju vise te niko nece pitati za Australijsku diplomu ili radno iskustvo prilikom zaposljavanja. Zato je vjerovatno i teze uraditi assessment i skupiti bodove za australijsku aplikaciju.

    Na primjer, moja supruga je prevodilac. Nedavno je uradila test da bi dobila akreditaciju za prevodioca, a taj test je isti onaj koji bi radio skilled imigrant. Na test nije ni mogla da izadje bez fakultetske diplome i test po njenim rijecima nije bio nimalo jednostavan (nakon 10 godina aktivnog prevodilackog iskustva).

    Ali nakon dobijene akreditacije moze da se zaposli u bilo kojoj prevodilackoj agenciji ili drzavnoj instituciji kao prevodilac. Isto to bi vazilo i za nekon ko je dosao kao skilled migrant.
    Tako da sumnjam da neko moze da dodje ovdje kao skilled migrant i nakon toga da ne moze da se zaposli.
    Nadam se da sam bio jasan, ako imate sansu/bodove za Australiju mozda je to bolja opcija.
    Mozda neko ima i drugacije iskustvo?

    Pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Moj savjet ti je: idi u drzavnu skolu. Jeste da duze traje, a ti imas malo dijete, ali ako mozes da se nekako organizujes za malog (neki vrtic ili nasa zena da ga cuva?), po meni, to ti je najbolja opcija jer znas sta dobijas i sigurnije je. I idi za neko zanimanje koje razumijes i znas sta dobijas na kraju. Ako nisi 100% sigurna da je to to sto mislis, zaboravi. Znam ih dosta koji su se nasankali na taj nacin i na kraju se ispostavilo da to nije bilo to.

    P.S. Pozdrav Riici od "kukavca", vidim da je i njega zainteresovao ovaj blog ;o)

    ReplyDelete