Saturday, January 12, 2013

label GMO...

Kako svi non stop govore kako je hrana ovde grozna i genetski modifikovana, mnogo losija nego ona tamo i verovatno opasnija, a kako sasvim slucajno genetika spada u jedno od mojih interesovanja i vrlo je zanimljiva evo kratkog kursa za pocetnike o GMO i da odgovorim na tvrdnje, hrana u severnoj Americi jeste ogromnim delom GMO i pobornik sam pokreta label GMO jer bez toga nikada necemo znati koliko je hrane zapravo GMO.
Genetski modifikovan materijal prvi put se pojavio na trzistu u vidu ljudskog insulina proizvedenog od strane bakterija na americkom trzistu lekova ranih 80tih tada je sud doneo odluku da GMO podleze patentu i intelektualnoj svojini.
Vec od 1994 na trzistu se pojavila i genetski modifikovana hrana, najpre u vidu paradajza sa odlozenim zrenjem FlavrSavr koji vise nije na trzistu a potom su usledili i drugi lukrativni usevi, kukuruz, soja,krompir,tikvice, itd.
U genetici poslednjih godina stvari prevazilaze moju mastu i ponekad naucnu fantastiku...zamislite da mozete od lego kockica da napravite sve moguce stvari koje su vam ikad potrebne i da ucinite da one rade...da slozite razlicite gene tako da oni rade tacno ono sto ste vi zamislili, ako je to moguce onda granice ne postoje osim u vasoj masti.
Genetski inzenjering ima 3 aspekta, prvi i najstariji bez kopanja po genima u epruveti i labaratorijama radili su nasi preci birajuci zivotinje i biljke koje su imale odredjene osobine i obezbedjujuci razmnozavanje samo pozeljnih gena, na taj nacin u sporom i mukotrpnom procesu menjali su vrstu zadrzavajuci njima pozeljne genetske osobine- dobar rod biljke ili otpornost na bolesti,vecu kolicinu zrna u klasu ili bolji ukus, isto tako otpornost i kolicinu mesa i mleka ili snagu kod zivotinja.
Iz ovog proizilazi prva vrsta genetske manipulacije u laboratorijama, naime naucnici nemaju vremena da cekaju 5 ili 20 generacija goveda ili drveca da bi dosli do odredjene zeljene osobine u okviru iste vrste, zato ce uzeti odgovorne gene koji nose odredjene osobine od srodnog organizma iste vrste i ubaciti ih u kOd organizma koji zele da "poprave", npr izgradice otpornost velikih belih krompira na plamenjacu uz pomoc gena izvadjenog iz meksickog malog divljeg krompira, ili u slucaju Kumato paradajza napravice plod sa vecim procentom secera i boljim ukusom a duzim rokom trajanja.
Takav vid genetskog inzenjeringa gde se "popravljaju" rezultati u okviru iste vrste naziva se cisgenetski.
Ono sto mi ne volimo i cega se plasimo je drugi vid koji se zove transgenetski i gde se koriste geni razlicitih vrsta, verovali ili ne moguce je ubaciti gene meduze u ribicu koja ce svetleti u mraku ili gene iz jetre zeca u drvo topole...Zasto? Zato sto se na taj nacin postize odredjeni cilj naucnika koje masta ne ogranicava.Geni iz jetre zeca povecali su sposobnost drveta topole da upija zagadjenje iz okoline 50% bolje nego normalno drvece.
1992 Naucnici u Kvebeku ubacili su gene za proizvodnju paucine u vime koze koja je pocela da daje proteine paucine u mleku, paukova svila je jedan od najcvrscih materijala, najprefinjenijih i najlaksih u isto vreme, primene u tehnologiji obuhvataju gotovo sve od izrade hirurskog konca, silka za pecanje, niti za pancir do vestackih udova i super izdrzivih kanapa i stitova.
http://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/photos/12-bizarre-examples-of-genetic-engineering/mad-science
Najveca korporacija koja se bavi proizvodnjom GMO je americki Monsanto, pored toga njemu pripada i desetina cerki firmi kao sto su Syngenta, Cargills i druge ciji je glavi i zajednicki cilj proizvodnja i patentiranje GMO useva radi veceg profita, Monsantov BT kukuruz po tvrdnji nekih medija sada cini gotovo 90% proizvodnje kukuruza u USA, isti kukuruz se takodje sadi u delovima Kanade pod izgovorom da smanjuje potrebu za prskanjem insekticidima i herbicidima i time pomaze okolini.
Monsanto je razvio dve ekonomski najznačajnije tehnologije proizvodnje GM semena:

-tehnologija uvođenja Bacillus thurigiensis (Bt) gena, kojom biljke počinju da proizvode sopstvene pesticide i tako uništavaju štetočine koji ih napadaju posebno napravljena za unistavanje kukuruznog crva

-tehnologija uvođenja gena rezistencije na glifosat, kojom se stvaraju semena rezistentna na glifosat (Roundap), herbicid koji proizvodi Monsanto.

Na listi ove kompanije nalazi se i GM pamuk, soja, secerna repa, uljana repa, psenica i neuspeli pokusaj sa patlidzanom, cerka Monsanta, firma Syngenta proizvodi seme za poznati Kumato paradajz koji reklamira kao 100% prirodan, ali i niz drugih "posebnih" semena.
Inace Syngenta se nalazi u Belgiji i snabdeva kompletno Evropsko trziste, sto me vraca na debatu hrana vamo i hrana tamo, do pre par godina tacnije 2010 Evropska komisija se uspesno branila od navale Monsanta i njegovih GMOa, tada je kompanija koja ima gomilu placenika u americkoj vladi tuzila komisiju za ometanje slobodnog trzista u isto vreme potplacujuci odredjene drzave da lobiraju sadjenje BT kukuruza na svojim poljima, prva je bila Spanija.To je dovelo do pobune evropskih zemalja koje su zahtevale da same regulisu svoju hranu i drze GMO sto dalje, neke su poput Francuske bile i novcano kaznjene.
As of August 2012, the European Union had authorised 48 GMOs. Most of these were for animal feed imports or for feed and food processing.[2] There is also a safeguard clause that Member States can invoke to temporarily restrict or prohibit the use and/or sale of a GMO within their territory if they have a justifiable reasons to consider that the approved GMO constitutes a risk to human health or the environment. The EC is obliged to investigate these cases and either overturn the original registrations or request the country to withdraw its temporary restriction. By 2012, seven countries had submitted safeguard clauses. The EC investigated and rejected those from six countries ("... the scientific evidence currently available did not invalidate the original risk assessments for the products in question...") and one (the UK) withdrew.[3]

In 2010 Austria, Bulgaria, Cyprus, Hungary, Ireland, Latvia, Lithuania, Malta, Slovenia, and the Netherlands wrote a joint paper requesting that individual countries have the right to decide whether to cultivate GM crops. Currently (2010) the only GMO food crop with approval for cultivation in Europe is MON810, a Bt expressing maize conferring resistance to the European corn borer, that gained approval in 1998. On 2 March 2010 a second GMO, a potato called Amflora, was approved for cultivation for industrial applications in the EU by the European Commission[4] and was grown in Germany, Sweden and the Czech Republic that year.[5] Gene flow will occur between related crops and the EC issued new guidelines in 2010 regarding the co-existence of GM and non-GM crops.[6] Co-existence is regulated by the use of buffer zones and isolation distances between the GM and non-GM crops. The guidelines are not binding and each Member State can implement their own regulations, resulting in buffer zones ranging from 15 meters (in Sweden) to 800 meters (in Luxembourg).[1] It also provides the possibility to designate GMO-free zones, effectively allowing Member states to ban cultivation of GM crops in their territory without invoking the safe guard clause.[6]

The regulations concerning the import and sale of GMOs for human and animal consumption grown outside the EU involve providing freedom of choice to the farmers and consumers.[7] All food (including processed food) or feed which contains greater than 0.9% of approved GMOs must be labelled. Twice GMOs unapproved by the EC have arrived in the EU and been forced to return to their port of origin.[1] The first was in 2006 when a shipment of rice from America containing an experimental GMO variety (LLRice601) not meant for commercialisation arrived at Rotterdam. The second in 2009 when trace amounts of a GMO maize approved in the US were found in a "non-GM" soy flour cargo.[1] It was reported in 2012 that the EU imports about 30 million tons a year of GM crops for animal consumption.
Spain is the largest producer of GM crops in Europe with 76,000 hectares (190,000 acres) of GM maize planted in 2009 (20% of Spain's maize production). Smaller amounts were produced in the Czech Republic, Slovakia, Portugal, Romania and Poland. France and Germany are the major opponents of genetically modified food in Europe, although Germany has approved Amflora a potato modified with higher levels of starch for industrial purposes. In addition to France and Germany, other European countries that placed bans on the cultivation and sale of GMOs include Austria, Hungary, Greece, and Luxembourg.Poland has also tried to institute a ban, with backlash from the European Commission. Bulgaria effectively banned cultivation of genetically modified organisms on March 18, 2010.

GMO se proizvodi svuda u svetu, jedina razlika je sto bi bar u praksi u EU trebalo da bude oznaceno sta je u hrani ako je u pitanju GM hrana.
Virus je gotovo izbrisao svo drvece papaje na Havajima tako da je sada 95% papaje GM,

The first GM virus resistant papayas were commercially grown in Hawaii in 1999. Transgenic papayas now cover about one thousand hectares, or three quarters of the total Hawaiian papaya crop.

Genetically modified papayas are approved for consumption both in the US and in Canada. Several Asian countries are currently developing transgenic papaya varieties resistant to local viral strains.

At this point, GM papayas are not approved in the EU. Until now, no application for approval has been submitted. Therefore, importing and marketing genetically modified papayas is not permitted in the EU.

ko zeli da sazna vise

http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/cro
ps/


http://www.newscientist.com/topic/gm-food


http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_genetically_modified_organisms

I da ne zaboravim jos ovo
s obzirom da je retko ko stigao da izvrsi obimna istrazivanja o uticaju ove hrane na ljude ili zivotinje, sve se zasniva na verujmo na rec naucnicima koje placa Monsanto,
1998 Arpad Puzstai naucnik poreklom iz Madjarske radeci na institutu u Aberdenu u Skotskoj dosao je do rezultata da ishrana pacova GM krompirom unistava njihova creva i probavni sistem, kada je to objavio u medijima izgubio je posao i oduzeti su mu svi podaci, usledilo je nesto sto se u istoriji GMa zove Afera Puzstai.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81rp%C3%A1d_Pusztai

Do sada su se tvrdnje da se ljudima nista nece dogoditi zasnivale na tromesecnom hranjenju pacova BT kukuruzom, medjutim Francuzi su to radili dve godine i dosli do sasvim drugih rezultata.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2208452/Russia-suspends-import-use-American-GM-corn-study-revealed-cancer-risk.html

Genetically modified NK603 maize and the herbicide Roundup are said to lead to increased cancer and kidney damage in rats, according to the conclusions drawn by the scientists involved in the study. The research was led by Gilles-Eric Séralini of the University of Caen, who informed the press of the research findings on 19 September. The NK603 maize used in the study was developed by Monsanto and is resistant to the active herbicide ingredient glyphosate. It has been authorized for food and feed use in the EU since 2004, but not for cultivation.

Séralini’s team conducted feeding experiments with rats over the entire lifespan of the animals, which was around two years. Séralini reports that 50 per cent of the male rats and 70 per cent of the female rats died prematurely, compared with only 30 and 20 per cent respectively in the control group. The main cause of the higher mortality rate in the female rats was reported to be breast cancer, while the male rats died of liver and kidney damage and skin cancer. Séralini interprets the findings as a clear indication that the herbicide and the substances in the GM maize disrupt the animals’ hormonal system, triggering organ damage and cancer.

Znam da moj post izgleda kao cas biologije, ali poenta je da je nazalost GMO svuda prisutan i Monsanto ima sape u svakom uglu politike celog sveta, ako samo izguglate price o ovoj firmi videcete da se granice sa 9tim krugom pakla, firma koja drzi u saci citave vlade, svesno ubija ljude i patentira hranu kako bi zaradjivala na tudjoj gladi i muci a pri svemu tome tuzi, preti i potkupljuje ...u buducnosti nase rase gde se populacija penje na 7 biliona siromasne nacije ce svoje resurse menjati za hranu, kompanija koja bude imala monopol i patent nad proizvodnjom svetske hrane ce vladati svetom.
Cak sta vise vec postoje patenti za tkzv terminator semena biljaka koje ce radjati sterilno seme i na taj nacin osigurati da farmeri moraju svake godine da kupuju seme od Monsanta, terminator geni mogu da se ukrstaju sa normalnim biljkama i njih ucine sterilnim...jos nije dosta naucne fantastike?
Pitam se sta je sledeci korak.

Citava ta frka oko GMO uradila je i nesto pozitivno za promenu,
proizvodjaci organske iliti netretirane hrane imaju vise musterija i to pomaze lokalne i male proizvodjace, zato kao i ja pravac na pijacu i kod lokalnih farmera po hranu i to onu koja je u sezoni, bolje da ostavite i vise para komsiji nego da finansirate Monsanto i njegovo igranje boga a usput se trujete.

A da li ste sigurni u Evropi zavisi od vase vlade, ako verujete da ce vas vlada zastititi i odbiti prljav novac i prljavu hranu i biti spremna da kao Francuska plati ogromnu kaznu jer blokira svoje trziste za monsantov GMO...ako verujete da ce politicari odbiti ogromne nagrade od najvece svetske kompanije za GM da bi zastitili svoje sugradjane, ili ce kao spanija uzeti pare i reci ma nece vam nista biti samo napred...
Iz moje perspektive i najiskrenije, ne cini mi se da je hrana u supermarketima ni posebno zdrava ni posebno ukusna van sezone, niti znam odakle dolazi, u 90% slucajeva ima nalepnicu USA i to je to, ponekad je ontario a ponekad Kina ili Mexico, u sezoni tacno znam jer kupujem sveze na pijaci i po farmama.

2 comments:

  1. Naravno da kontrolisu sve i da ima otrova u svakoj mogucoj zemlji na svetu. Dobra hrana svuda ima cenu, radnicka klasa prva strada od ovog problema, zbog nedostatka novca za kvalitet. Pojedine promene u debljini i metabolizmu coveka, fizicki vidljive za oko, koje su izazvane takvom hranom su na zapadu mnogo vidljivije. Nigde nisam video toliko tesko obolelih od debljine kao u Severnoj Americi. Iako sam ziveo dobro vreme i u Evropskim zemljama, tek kad sam dosao u Kanadu, prvi put u zivotu sam video da se neko krece u elektricnim kolicima zato sto je ne pokretan zbog debljine, a ustvari noge su mu skroz pokretne.

    ReplyDelete
  2. Hvala za informacije! Bilo bi dobro da ih ima vise i ako znam da to sto vise znamo nista nece promeniti.

    ReplyDelete