Saturday, April 14, 2012

Prvo pa musko :)

Toplo preporucujem ovaj film, nekako me podseca na emigraciju i otvaranje novim stvarima, kao i potrebu da mnogim stvarima kazes da :)




pa...evo vesti.
Nasla sam samo dva oglasa za posao vaspitaca u gradu na jobbank.ca, poslala rezime na oba, zvali su me na prvo mesto posle nedelju dana na intervju na drugo idem naredne nedelje na intervju.
Na prvom sam vec dobila ponudu za part time posao i idem na obuku ove nedelje sa tim da bih odmah posle obuke trebala da pocnem da radim.Videcu da li cu dobiti sansu na drugom intervju i da li ce biti bolja varijanta.
Morala sam da primim par vakcina koje su mi nedostajale tetanus, difteriju i hepatitis i da uradim tuberkulozni test i krvnu sliku za boginje, zauske i rubelu.Sad sam valjda up to date sa vakcinama kako oni kazu, inace vakcina se ovde iz nekog razloga zove booster shot :P uopste me nije boostovala, sva sam jadna i malaksala,obe ruke me bole, fuj...
Ovo je bio moj prvi intervju u Kanadi i dobila sam posao, doduse nepune sate i zamene ali za pocetak daj sta das.
Naravno treba uzeti u obzir da sada imam njihovu diplomu i licencu i 5 godina iskustva u struci odande, i treba uzeti u obzir da mi je trebalo vise od godinu dana i dosta para da izvucem tu licencu.Mom dragom nije bilo ni priblizno tako lako, a njegova struka je puna tehnickih znanja i specificnih zahteva, njemu na intervjuima samo sto ne traze i krv :)))
Klinac ce uskoro da napuni 3, a sa 4 se krece u skolicu koja se ne placa kao vrtic.Tako da ce biti dovoljno zreo da krene u zabaviste a posle u skolu, usput je i progovorio konacno ali na engleskom.Zapravo je to neka mesavina dva jezika, imenice govori na engleskom jer ih je pokupio iz crtaca a glagole koje je pokupio od nas govori na srpskom, tako da "cika vozi bus" i "mamy ima flower", "bunny peva song" :), valjda ce se razvrstati kasnije ...primetila sam da je svoj deci koja idu u vrtic lakse i blize da govore engleski, jedino deca koja su dosla sa solidnim znanjem jezika se vise sluze maternjim bar kod kuce, ovi mladji se uopste ne muce iako ga razumeju.
Vreme se prolepsalo, vikendom smo u prirodi, uvece odemo na kafu i kolace do Williams caffee-a, preko nedelje vodimo klinca na igralista, u parkove i u igraonice, dogovaramo se sta cemo posetiti sledeceg meseca, druzimo se, idemo na decje rodjendane,vikendom rucamo van kuce,usput planiramo svoju buducnost koliko mozemo...jednom recju, sasvim normalan obican zivot.





za one slicne meni koje planiraju drugo dete jednog dana,
MATERNITY LEAVE
In Canada, maternity benefits for working mothers and parents remain the responsibility of the federal government. Canada’s Employment Insurance (EI) gives paid maternity leave for 15 weeks. To receive maternity benefits the woman is required to have worked for 600 hours in the last 52 weeks or since your last claim. A woman needs to prove her pregnancy by signing a statement declaring the expected due or actual date of birth.

If her baby is hospitalized, then the 17 week limit can be extended for every week the child is in the hospital up to 52 weeks — following the week of the child's birth.

PARENTAL BENEFITS
Parental benefits are payable either to the biological or adoptive parents while they are caring for a new-born or an adopted child, up to a maximum of 35 weeks. To receive parental benefits a person is required to have worked for 600 hours in the last 52 weeks or since his/her last claim. They must sign a statement declaring the newborn's date of birth, or, when there is an adoption, the child's date of placement for the purpose of the adoption, and the name and address of the adoption authority.

Plata je 55% ili
up to $485/week for 50 weeks (15 weeks maternity + 35 weeks parental leave shared with father), najvise 1950 $ mesecno bez obzira na visinu plate, sto je malo bezveze al ajde, svima jednako...

za ceo svet mozete pogledati ovde
http://en.wikipedia.org/wiki/Parental_leave

6 comments:

  1. cestitam na dobijenom poslu! svaka cast i neka ti je sa srecom :)
    blog ti je odlican, skoro sam ga otkrila i provela dva dana u citanju, redom od prvog posta :)

    ReplyDelete
  2. Bravo,odlicne vesti!
    Ako nije tajna kolika ti je satnica ponudjena?

    ReplyDelete
  3. napisala sam na prethodnom postu, ali evo satnica za part time je od 14 do 16 $ zato sto se radi samo par sati dnevno pa se ne bi isplatilo ljudima da prihvate posao za nizu satnicu, ja jos ne znam kolika ce biti moja jer oni procenjuju na osnovu iskustva i pozicije, satnica za full time vaspitaca je 12 $ i to je neki minimum, pocecu da radim part time nekoliko dana u nedelji po nekoliko sati u skoli sa vecom satnicom a posle bih trebala da dobijem vise sati ali ce mi smanjiti satnicu...nema logike ali tako funkcionise taj centar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koje su realne i koji je najbrzi put za vaspitacice koje u srbiji imaju radno iskustvo vise od 7 godina naravno i porodicu visi kurs engleskog (npr B2 a zele da se zaposle u Kanadi. U napred hvala i sve najolje

      Delete
    2. Pa ako emigrira i dobije permanent resident status onda moze da akredituje diplomu od strane CECE collega za ECE early childhood educators u Ontariju, medjutim ako ide u neku drugu provinciju postupak je drugaciji jer svaka provincija ima svoje akreditaciono udruzenje za vaspitace.

      Delete
  4. treba da znate da je to za Kanadu mizerno i prakticno minimalac koji je oko 11.3 $ na sat ili takvo nesto, solidnim satnicama se ovde smatra sve od 18 na sat pa navise...u proseku i pri tom stvarno mislim u proseku radnici na traci imaju 20tak, informaticari sa par godina iskustva 30tak, zdravstveno osoblje 40tak, informaticari sa solidnim iskustvom 6otak,radnici u socijalnim sluzbama i sa imigrantima 30tak, skolstvo takodje oko 26, usluzno osoblje, cistaci, vaspitaci pocetnici, serveri i trgovci u supermarketima su u rasponu od 12 do 15.Prosek je jako relativna stvar i vece su sanse da oglasi za posao nude manje satnice nego vece, za razlicita zanimanja idite na link http://www.workingincanada.gc.ca/content_pieces-eng.do?cid=2682

    ReplyDelete