Thursday, May 10, 2012

Gradovi Ontarija: London, ON

Jedan kratak osvrt na gradove u kojima sam dosad bila u Ontariju, sa dosta korisnih linkova.

London je prosecan kanadski grad ciji je nadimak forest city od oko 350.000 stanovnika, s obzirom da je prostran i u vecini delova lepo sredjen nema neku preteranu frku sa saobracajem i guzvom.Kanadjani ga opisuju kao miran porodicni grad i univerzitetski centar.
Osim nekoliko softverskih kompanija koje se mahom bave igricama i satelitskim sistemima nema neku IT industriju, vecinu poslova generisu UWO fakultet, nekoliko velikih bolnica od kojih je najveca Victoria i medicinski istrazivacki centri pri fakultetu.Sto se ostalih poslova tice uglavnom su u pitanju proizvodni i sastavljacki pogoni auto industrije koja je pretrpela par udaraca prethodnih godina nakon americke krize...Region juznog Ontarija ima razvijenu poljoprivredu, uzgoj stoke i zivine i vocnjake, naftni centar je Sarnija na americkoj granici, a Leamington se naziva prestonicom paradajza i ostalog povrca koje se gaji u plastenicima.
Geografski London se nalazi izmedju jezera Huron oko 60km od poznatog letovalista Grand Bend i jezera Erie koje je poznato po jesenjim migracijama monarha na Point Pele.Na stotinak kilometara juzno je Windsor a sa severne strane je Kitchener Waterloo i posle njega GTA.Jedini gradic u blizini Londona je St.Thomas u kom je moj omiljeni najlepsi rasadnik Canadale, a posle njega na putu do jezera Iri Port Stanley jos jedno poznato turisticko mestasce.

Delovi grada koje treba izbegavati se nalaze istocno i jugoistocno od centra, istocni deo grada ima 25% stanovnistva na socijali i znacajan problem sa beskucnicima i drogom, s obzirom da se prihvatilista, mentalne klinike i metadonske klinike nalaze u tom delu.
Delovi grada koji se zovu Masonville, Byron, i predgradja Lambeth, Jackson i Komoka su nove rezidencijalne oblasti sa skupim kucama i dobrim skolama.
Srednji sloj zivi u juznom delu gde su White Oaks pretezno emigrantski deo, Westmount, Berkshire village, Pond Mills koji su svi relativno lepo sredjeni i ok za zivot.
Savet za stanovanje ukoliko ne volite probleme izbegavajte sam centar grada istocno od Wellington ulice i bilo sta u istocnom delu pogotovo Dundas street jer su svratista i klinike kao i centar za imigrante nazalost u toj ulici.
ZA pomoc imigrantima ima nekoliko institucija pored YMCA tu su Cross Cultural Learners Centre na Dundas ulici ili CCLC gde mozete pronaci prevodioca i Access centre za one koji zele da rade u regulisanoj struci ili akredituju diplomu, za zene postoji i Women Immigrants of London ili WIL.
Fakultet http://www.uwo.ca/
Koledzi Fanshawe i Westervelt, ima i nekoliko manjih privatnih.
Sta da radite u Londonu u medjuvremenu?
Postoje divne farmerske pijace Covent Garden u centru na kojoj mozete kupiti burek, Western fair market,
http://www.londonsfarmersmarket.ca/londons_farmers_market.html
pored mesta gde se svakog leta odrzava poljoprivredni sajam, i Trails end na Hamilton road van grada buvljak i pijaca na veliko koja podseca na Novosadski najlon, ima zive zivotinje, namestaj, voce i povrce na malo i na dzakove i polovne stvari i antikvitete, radi samo subotom do 5.
Za decu postoji Childrens Museum i Storybook gardens u Springbank parku, i zatvorena igraonica za kisne dane Adventures on Wonderland.
Na jesen vredi obici farme npr. http://www.applelandstation.com/ ili farmu meda u Aylmeru http://www.clovermead.com/
http://www.londontourism.ca/Things-To-Do
Istorijska mesta su muzej arheologije i Fanshawe Pioneer village.
Centar je prepun fensi restorana od kojih su poznati nemacki Marienbad, i Taste of budapest.
Konsultujte urbanspoon ili yelp ili http://www.londonsource.com/
Etno hrana iz nasih krajeva moze se naci u Alicia's na Trafalgar ulici, pekari Gigolaj koja ima burek i cevape i domaci hleb, Litvanac na Trails end pijaci prodaje cvarke i domacu slaninu i kobasicu, postoji restoran http://www.facebook.com/kantinalondon a poznata je i Angelo's prodavnica.
Ukoliko ste ljubitelj organic hrane donece vam je do kuce svezu sa farmi http://onthemoveorganics.ca/.
Verske ustanove za nekog sa prostora bivse jugoslavije: Pravoslavna crkva Sv.Sava,
Holborn dzamija

Za trazenje stana: neke od vecih zgrada pripadaju agencijama Homestead, Transglobe i Tricar.
Autobuske linije.
Ako sam nesto izostavila, pitajte.

No comments:

Post a Comment