Thursday, October 13, 2011

Circulus vitiosus


http://www.blic.rs/Strip/1239/Marko-Somborac

Ne, naslov nije naziv neke biljke ili bube na latinskom... to je u danasnjim "demokratijama" vise nacin zivota, opis necega sto se provlaci kroz drustvo vekovima, pojam uzet iz antickih grckih tragedija koji slobodno moze da se upotrebi i za danasnje.
Devedesete moze da voli samo onaj ko nije ziveo u njima, ili ko se dobro nafatirao za to vreme.

.......................................................................................................................

Pokazatelji za to kakav je komsiluk osim statistike koja za toronto postoji ovde
http://www.toronto.ca/demographics/profiles_map_and_index.htm
London ovde http://www.london.ca/d.aspx?s=/About_London/infoabout_neighborhood.htm
Kitchener - http://www.kitchener.ca/en/insidecityhall/resources/CommunityProfile.Pdf
i onoga sto vidite oko sebe mogu da budu i rejtinzi skola i to koje se prodavnice nalaze u bloku. Pre nego sto se neka prodavnica otvori vlasnici moraju (da ne bi bili na gubitku) da urade istrazivanje trzista i prosek primanja potencijalnih kupaca.
Ako se u okolini nalazi Sobeys, Superstore, Loblaws ili Metro to znaci da su cene malo jace, izbor veci i primanja kupaca srednja i visoka, ako naidjete na Price chopper, No Frills ili FreshCo to znaci da su primanja kupaca niza i ove prodavnice imaju manji izbor ali nize cene za vecinu hrane.Takodje prisutnost etno prodavnica vam govori koja grupa ili narod zivi u siroj okolini.
Medjutim cak ni sva istrazivanja i proveravanja ne mogu da vam otkriju druge probleme na koje mozete naleteti kao ovaj sa narkomanijom u Londonu, koji imam osecaj bas kriju sto se informacija na netu tice.Osim toga veliki gradovi su vrlo cudni po tom pitanju jer ponekad jedna ulica deli "bogataski" deo od manje reprezentativnih blokova zgrada za imigrante i ostale, npr na Don millsu gde smo bili u jednoj ulici su kuce vredne milione dolara i dvorci a 2 km dalje smo bili mi sa 20.000 ostalih dosljaka sa minimumom primanja, prakticno nas je delio jedan park.
U principu odete na glavni sajt grada koji vas zanima i potrazite demographics, neigbourhoods ili comunity profile.
Vremenom se covek navikne, ali iz iskustva znam da sve ima svoje pluseve i minuseve pocevsi od toga da li ziveti u kuci ili u stanu, do komsiluka i grada...
U stanu je sigurnije i lakse ziveti sa malom decom jer je sve u jednom nivou i nema trcanja gore dole i stepenista, osim toga manje je prostora za spremanje i ribanje.
Mane su zajednicke perionice za ves i buka, i ponekad problemi sa liftovima ili komsijama.
U kuci je mirnije, to mi se dopada, ali kupatilo i garderoba je na spratu a ves masina u podrumu i vecito trcim gore dole kad treba nesto da uradim a moram duplo da pazim gde je bebac da mi se ne skotrlja niz stepenice. Za ulazna vrata i ona od podruma smo u Home Depou kupili za 10 cad nekoliko sigurnosnih kvaka koje se navuku na obicnu tako da deca ne mogu da ih okrenu.
http://www.shopping.com/SAFETY-1ST-Safety-1st-Grip-n-Twist-Door-Knob-Cover-4pk-Child-Proofing/info
To nam je resilo problem za sada.
Danas nemam nesto ideja o cemu da pisem, prognoza za ovu nedelju je od 17 na 10 sa kisom i vetrom, nadam se da ce za vikend bar biti suvo da odemo malo do reke u setnju.
Sto vise razmisljam o tome sve mi je jasnije da cemo naredne 3 godine provesti u selidbama kao moderni nomadi, otislo mi je vec 1000 dolara na kojekakve papire i prevode i gluposti u pokusaju da mi priznaju vaspitacku diplomu ovde, male su sanse znam, ali za uciteljsku su prakticno nikakve.
Ako od toga ne bude nista, svakako bih volela da se vratim na college sto ce mi oduzeti jos minimum 2 godine i dosta novca...stalno vrtim sve moguce opcije u glavi i dalje nisam pametna sta je najbolje za nas.
Jedino sto znam je da mi treba strpljenja, kog bas nemamo na pretek i da ce se vremenom pokazati u kom pravcu ce se stvari odvijati za nas.
Verujem da su svi na neki nacin prolazili kroz neke manje i vece krize tranzicije na zivot i rad u Kanadi, samo bih volela da znam koliko to godina traje u proseku, koliko dugo prodje kada "oni" postanu "mi", znate o cemu pricam, ponekad cete me uhvatiti da u postovima pisem "oni" ovde imaju ili "oni" tamo imaju...to znaci da smo trenutno u nekom medjuprostoru izmedju toga gde pripadamo, kontam da ce se to sve sloziti jednom kada nestane ta neka razlika izmedju oni i mi...a dotle limbo :)


Wait in Limbo by ~wissamart on deviantART


Terra: Autumn by *shideh on deviantART


Autumn by ~PaulCZero9 on deviantART

Jesenje serije su se vratile na sidereel tako da su House,Dexter, Csi i Raising Hope ponovo tu, za ljubitelje Stivena Kinga preporucujem seriju Haven koja nije nesto posebno ali nije losa.I strpljivo cekam moju voljenu igru prestola na prolece :)

Par zanimljivosti nevezano za ostalo...



http://www.zuzafun.com/underground-salt-cathedral-in-wieliczka


http://www.zuzafun.com/franz-collection-coffee-cups

http://www.zuzafun.com/finger-monkeys

No comments:

Post a Comment